Gece Fotoğrafçılığı Nedir?

Gece Fotoğrafçılığı Nedir

Fotoğrafçılık dünyasına adım atanlar ilk gece fotoğrafçılığı ile tanışabiliyor çünkü gece fotoğrafçılığı gün geçtikçe daha fazla sayıda kişinin ilgisini çekmeye başlıyor. Bu içerikte gece fotoğrafçılığı nedir sorusunun yanıtını ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

Yıldızların Işığında: Gece Fotoğrafçılığına Giriş

Tahmin edebileceğiniz gibi gece fotoğrafçılığı, gün ışığı çerçevesinde gerçekleştirilen çekimlerden çok daha farklıdır. Dış mekanda uygulanan gece sokak fotoğrafçılığı kapsamında sadece ay ve yıldızlardan yansıyan ışık kullanılıyor. Elbette tercihe göre yapay ışık da kullanılabilir ve farklı kompozisyonlar yaratılabilir. Ancak profesyoneller genellikle flaş kullanmayı seçmiyor. Bu sayede daha doğal kareler yakalamayı hedefliyor.

Gece fotoğrafçılığının en zor yönü ise ışığı doğru şekilde kullanmaktır. Özellikle tecrübe sahibi olmayanlar uzun süre denemeler yapmak zorunda kalabilir. Bu sayede ışığı doğru kullanma zorluğunu geride bırakarak harika gece fotoğrafları çekebilir. Karanlıkta ışık yaratma ve aynı zamanda bir kompozisyon oluşturma konusunda çeşitli teknikleri öğrenmeye odaklanmanız, kendinizi bu alanda geliştirmenizi sağlayacaktır.

Gece fotoğrafçılığı için hangi ekipmanları kullanabileceğinizi hemen aktaralım:

  • Fotoğraf makinesi
  • Tripod
  • Lens
  • Flaş

Elbette yapmak istediğiniz çekimlere ya da kompozisyonlara bağlı olarak daha farklı ekipmanlar da kullanabilirsiniz. Ancak çoğu zaman yukarıda sıraladıklarımız harika fotoğraflar çekmeniz için yeterli olabiliyor.

Şehrin Işıklarında Dans: Gece Şehir Manzarası Fotoğrafçılığı

Öncelikle gece fotoğrafçılık yapmak zordur ve ışığın dağılması riskini önlemek için titremeyi engellemelisiniz. Bu nedenle tripod kullanmanızı öneririz. Kadrajı ayarladıktan sonra netliği de yapın. En önemli unsurlardan biri kullandığınız fotoğraf makinesinde titreşim azaltma özelliği varsa kapatmanızdır. Aynı zamanda gece fotoğrafçılığı iso ayarı da önemli bir detaydır ve ISO ayarını olabildiğince artırmanız gerekir.

Diyafram ise 5, 6 ya da 8 olabilir. Bu sayede alan derinliğini de alacak şekilde gece şehir fotoğrafları çekebilirsiniz. Birkaç deneme çekimi yapmanız durumunda muhteşem şehir manzaraları yakalamanız da mümkün olacaktır. Daha önce de değindiğimiz gibi bu alanda profesyonel olmanın yolu bol miktarda deneme çekimi yapmaktan geçiyor.

Gece Portrelerinde Işığı Yakalamak: Flaşsız Portre Fotoğrafçılığı

Tahmin edebileceğiniz gibi gece fotoğrafçılığında doğal ışık kaynaklarını kullanmak sizin için zor olacak. Öncelikle bir objeyi görebilmeniz için o objenin ışığı yansıtıyor olması gerekir. Bu nedenle herhangi bir nesnenin fotoğrafını çekmeniz de zorlaşır. Obje seçimini son derece dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Flaş kullanmadan fotoğraf çekmek için ışığı yansıtan nesnelere yönelmeniz ve kompozisyonu da bu doğrultuda belirlemeniz gerekli!

Doğal ışığın yansıttığı bazı renk bozulmaları ile karşılaşmanız da mümkündür ve bu oldukça sık yaşanır. Işıklar polarize olduklarında istediğiniz görüntüyü vermeleri de zorlaşır. Bu durum geceleri portre çekimlerinde de yaşanabilir. Her ne kadar bu bir dezavantaj gibi görünse de avantaja dönüştürebileceğinizi de ekleyelim. Renk ambiyanslarını lehinize çevirerek doğal ışık yansımalarını da kadrajınıza katabilirsiniz. Bu sayede çok daha etkileyici fotoğraflar çekmeniz ve üstelik ışığın ve yansımaların da gayet doğal olması sağlanabilir.

Gece Ufuklarında: Uzun Pozlama Tekniğiyle Gece Fotoğrafçılığı

Genellikle manzara fotoğrafçılığında gündeme gelen uzun pozlama tekniği, gece fotoğrafçılığında da sıklıkla kullanılır. Özellikle Canon gece fotoğrafçılığı alanında da sık kullanılan bir fotoğraf makinesi çeşitleri üretiyor ve uzun pozlamayı bu markanın tasarımlarıyla rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Uzun pozlama için enstantane değerinin düşük olması gerekiyor.

Şehir manzaraları, bina, sokak ve benzeri alanlarda çekim yapabilirsiniz. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensörde kalması gereken süredir. Yani nesneyi sensör üzerinde en az 1/15 saniye pozlamanız gerekir. Ancak hareketli bir nesne çekimi yapmayı düşünüyorsanız bu durumda ISO değerini yüksek tutmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Etiketler: Blog Yazısı
Temmuz 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı