Parasoley Nedir? Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Parasoley nedir? Ne zaman kullanılmalıdır?

Fotoğraf makinesine gelen istenmeyen ışığı önlemek için parasoley kullanımı tercih edilebilir. Gereksiz ışık kaynaklarının yansıması fotoğraf kalitesini bozar. Dolayısıyla lense kolayca takılabilen bu aksesuarın kullanımına ihtiyaç olur. Bu ürünler bir halka şeklindedir. İç ve dış Yüzeyi yansımayı önlemeye yönelik tasarlanır. Işık yansımasını engellemesi için mat siyah malzeme ile kaplandıklarını da ekleyelim.

Parasoley Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Fotoğraf çekimlerinde gereksiz ve istenmeyen ışık yansımalarını önlemek için parasoley nedir konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Lensin ön kısmına takılarak lensi çevreleyen ve ışık kaynaklarından gelen yansımaları önleyen aparat parasoley olarak adlandırılır. Bu ekipmanın kullanım amacı daha kaliteli ve net görüntüler elde etmektir.

Bazı markalar tarafından tasarlanan parasoley çeşitleri lensin ön camının çiziklerden ya da darbelerden korunmasını da sağlıyor ve bu yönüyle lensin kullanım ömrünü uzatıyor. Bu özelliğe sahip modeller için Sony parasoley çeşitleri tercih edilebilir. Kaliteli bir fotoğraf için mutlaka paraloseyin kullanılması zorunlu değildir. Tamamen isteğe bağlı olarak kullanılan bir ekipmandır.

Parasoley Çeşitleri

Kullandığınız fotoğraf makinesine ve lens türüne göre parasoley seçimi yapmalısınız. Genel olarak parasoleyleri şu gruplara ayırabiliriz:

Dairesel Parasoleyler

Çoğunlukla portre çekimler ve genel çekimler için bu parasoley çeşitleri kullanılır.

Çiçek Petal Parasoleyler

Biraz daha büyük açılı lens çeşitleri için tasarlanmıştır. 62mm parasoley çeşitleri bu gruba girer.

Gölgeli Parasoleyler

Gölgeli olan parasoleyler iç kısmı oldukça mat siyah olan tasarımlardır. Diğer türler ile kıyaslandığında daha etkili olan ürünlerdir. Parlak ışığın olduğu zamanlarda kullanılır.

Telefoto Lens Parasoleyleri

Odak uzaklığı uzun olan lensler için tasarlanmış modellerdir. Uzunluğu diğerlerine nazaran daha fazladır ve çok daha ince bir yapıya sahip olurlar.

Geniş Parasoleyler

Geniş açı lens çeşitleri için özel olarak tasarlanmış ürünlerdir. Güneş ışığı parlaklığının fotoğrafa yansımasını önler ancak görüş alanını olumsuz etkilemez.

Parasoley Nasıl Kullanılır?

Eğer parasoley ne işe yarıyor ve nasıl kullanılır konusunda bilgi almak istiyorsanız doğru adrestesiniz. 2 adımda parasoley kullanımı şu şekildedir:

Parasoleyin Takın

Bu ekipman lensin ön kısmına vidalanarak ya da klips ile takılır. Ancak bazı modeller daha farklı şekilde de takılabilir, bunun için yönlendirmeleri okuyun.

Yönünü Ayarlayın

Lense takıldıktan sonra parasoley çeşitleri uygun yöne ayarlanmalıdır. Açık ucu gölgelendirme için güneşe bakacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğer istenmeyen yansımalar fotoğrafta halen varsa yön ayarlamasını doğru yapmamışsınız demektir. Çekim yaparken de ayarlamalar yapabilirsiniz. Pozisyon değiştiğinde parasoleyin yönünün de değiştirilmesi gerekebilir. Doğru şekilde ayarlamadığınızda bu ekipman görüntünün bir kısmını engelleyebilir.

Parasoley Kullanmanın Faydaları

Genel olarak parasoley ne işe yarar sorusunun da yanıtı olan faydalar şu şekildedir:

Lens Flaresini Azaltır

Güneş ışığının doğrudan lense girmesini önler ve bu yönüyle lens flaresinin azalmasını sağlar. Bu da fotoğrafların net olması için önemlidir.

Kontrast Kaybını Önler

Güneş ışığından kaynaklanan kontrast kaybını azaltma etkisi vardır. Bu sayede fotoğrafların daha canlı ve etkileyici görünmesi mümkün olur.

Gölgelendirme Sunar

Objektifin önündeki güneş ışığını önlüyor olması gölgelendirme sunması anlamına gelir. İstenmeyen yansımaların engellenmesi mümkün hale gelir.

Lensin Kullanım Ömrünü Korur

Lensin çizilme, lekelenme ya da darbe alma gibi durumlardan korunmasını sağlar. Özellikle dış mekan çekimlerinde kullanılması tavsiye edilir.

Yumuşak Görseller Sunar

Parasoleyin pek bilinmeyen faydalarından biri de güneş ışığının doğrudan modelin yüzüne gelmesini önlemesidir. Bu sayede hem yumuşak hem de düzgün bir ışık sunarak daha yumuşak görseller elde etmeyi olanaklı kılar.

Etiketler: Blog yazısı
Nisan 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı