Kadraj Nedir?

Kadraj nedir?

Fotoğrafta çerçeveleme, kadraj nedir sorusunun en kısa yanıtıdır. Fotoğraf makinesinin vizöründen bakıldığında görünen görüntü kadraj olarak adlandırılır. Vizörden bakıldığında görünen tüm detaylar kadraja dahil edilmiş olur. Bu nedenle sadece görüntüde olması istenenler belirlenerek kadraj ayarlaması yapılmalıdır.

Hem manuel hem de otomatik fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraflar için kadraj ne demek sorusunun yanıtı aynıdır. Bir başka deyişle, kadraj kullanılan fotoğraf makinesinin türüne ya da yapılan çekimin tekniğine göre değişkenlik gösteren bir kavram değildir.

Kadrajın Temel Kuralları

Profesyonel fotoğrafçılığa adım atmak isteyenler fotoğrafta kadraj nedir konusu ile birlikte kadrajın temel kuralları hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Bu sayede çekimlerde kadraj hatası yapılma olasılığı düşer ve çok daha etkileyici fotoğraflar çekmek de mümkün olur.

3/1 kuralı

En çok kullanılan kadraj kurallarından biri üçte bir kuralıdır. Fotoğrafta temel objenin kadrajın 3’te 1’ini kaplayacak şekilde bir çerçeveleme yapılmasıdır. Kullandığınız fotoğraf makinesinin kılavuz çizgilerini temel alarak bu kuralı kolayca uygulayabilirsiniz.

Altın Oran

Sık kullanılan fotoğrafta kadraj kuralları arasında altın oran da bulunuyor. Sadece fotoğrafçılıkta değil sinema sektöründe de yoğun şekilde kullanılan altın oran, 1: 1.618 çerçeveye dayalı bir tekniktir. Çerçeve içindeki kılavuz çizgilerinin kesişme noktalarının fotoğrafın merkezi olan temel objeye en yakın olduğu kadraj kuralıdır.

Çizgiler / Hatlar

Mesafe ve derinlik hissi için uygulanan bu teknikte nesnelerin çizdiği hat kadraj içine dahil edilir. Böylece bir perspektif kazandırılır ve fotoğrafa 3 boyutlu bir hava katılır.

Olumsuz Alan (Negatif Boş Alan)

Bu kuralda arka plan hem yumuşak hem de sade bir geçişe sahip olmalıdır. Böylece tek bir nesnenin daha dikkat çekici kılınması mümkün olur. Ancak kadrajda tek bir ana obje olmasına dikkat edilmelidir.

Çerçeve İçinde Çerçeve

Kadrajdaki bir nesnenin çerçeve olarak kullanılmasını sağlayan kuraldır. Bu sayede doğal bir çerçeveden bakıyor izlenimi verilir.

Kadrajı Etkili Kullanmanın Yolları

Elbette kamera kadrajı nedir konusunda uygulayabileceğiniz bazı teknikler var. Kadrajı son derece etkin bir şekilde kullanmak için bu yolları deneyin:

  • Üçler kuralını uygulayın! İnsanlar üçe ayrılan ve üç noktadan birinde ana objenin olduğu fotoğrafları daha çekici buluyor. Bu kuralı deneyerek fotoğrafın daha çarpıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kadrajda çapraz hatlar varsa altın üçgenler tekniğini uygulayın. İki köşenin birbirine bağlandığı köşegen çizin ve üçüncü köşeden de buraya 90 derecelik açıyla gelecek şekilde nesneleri çerçeveleyin.
  • Tekler kuralını deneyin! Gözler çift sayı yerine tek sayı olan objelere daha fazla ilgi gösterir. Reklam fotoğrafçılığında sıklıkla bu teknik kullanılır.
  • Kadrajı tamamen doldurmak zorunda değilsiniz. Doğru yerde ve doğru oranda boşluk bırakarak da fotoğraf çekebilir ve çok etkili kareler yakalayabilirsiniz.
Etiketler: Blog yazısı
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı