Kontrast Nedir?

Kontrast-Nedir

Zıtlık, kontrast ne demek sorusunun en genel yanıtıdır. Fotoğrafçılığa ilgi duyanların öncelikle öğrenmesi gereken kavramlardan birinin kontrast olduğunu belirtmeliyiz. Fotoğraftaki en aydınlık alan ile en karanlık alanı ifade ediyor olması nedeniyle tüm alanlardaki fotoğraf karelerini doğrudan etkileyen bir kavramdır. Özellikle fotoğrafın etkileyici görünmesi, biraz da kontrasta bağlıdır. Renklerin estetik bir görünüm oluşturması için kontrast ile desteklenmesi son derece önemlidir.

Kontrast Renkler Nelerdir?

Öncelikle bir ana rengin kontrastının kesinlikle ara renkler olduğu kuralını belirtmekle başlayalım. Dolayısıyla ana rengin tamamlayıcısı olan ara tonlar, kontrast renkler olarak tanımlanabilir. Günümüzde her alanda en sık kullanılan kontrast renklerin siyah ve beyaz olduğunu belirtmeliyiz. Ancak diğer kontrast renkler de fotoğrafçılıkta muhteşem bir etkileyicilik yakalamayı sağlayabilir. Bu renkler şu şekildedir:

  • Kırmızı
  • Yeşil
  • Turuncu
  • Mavi
  • Sarı
  • Mor

Kontrast Oranı Nedir?

Elbette bu bilgilerin ışığında kontrast oranı ne demek sorusu da akıllara gelecektir. Görüntünün en koyu noktası ve en parlak noktası arasındaki fark, kontrast oranı olarak adlandırılabilir. Eğer fotoğrafçılık alanında yüksek kontrastı seçerseniz daha net ve daha akıcı bir kare elde edebilirsiniz. Bu durum, düşük kontrast ile mükemmel kareler yakalanmayacağı anlamına gelmez. Kontrast oranını doğru ayarlamanız durumunda da çarpıcı fotoğraflar elde edebileceğinizden emin olabilirsiniz. Önemli olan fotoğrafta hangi objeyi vurgulamak istediğiniz ya da nasıl bir etki yaratmak istediğinizdir.

Tavsiye Edilen Kontrast Ayarı Nasıl Olmalıdır?

Her bir fotoğraf karesi için bir kontrast oranı tavsiye etmek mümkün değildir. Önemli olan temel kuralları bilmek ve bu kurallar doğrultusunda bir karar vermektir. Kontrast oranı düştükçe renkler birbirine yakınlaşır ve yükseldikçe de uzaklaşır yani renkler arasındaki zıtlık artar. Yumuşak bir görüntü elde etmek istiyorsanız düşük kontrast değerlerini seçebilir, çarpıcı, sarsıcı bir etki istiyorsanız yüksek kontrast değerlerini seçebilirsiniz.Sonuç olarak tavsiye edilen belirli bir kontrast ayarının olmadığını belirtelim.

Kontrast Türleri Nelerdir?

Kontrast türleri olarak sıklıkla kullanılanlar şu şekildedir:

Işık Ve Karanlık

Bu kontrast türünde düşük renk tonları ve bol miktarda da gölgelendirme kullanılıyor. Fotoğrafta parlak ışık alanları da oluyor ancak görse güçlü görünüyor. Bunu sağlamak için de hem karanlığın hem de ışığın güzel bir denge içerisinde olması gerekir. Bir görselin bütün olarak görünmesini zorlaştıran ancak bazı detaylara dikkat çeken türde fotoğraflarda örneklerini görebilirsiniz.

Soğuk Ve Sıcak

Soğuk ve sıcak renklerin kullanımı profesyonellerin yanı sıra cep telefonlarıyla çekilen fotoğraflarda dahi kullanılabiliyor. Kırmızı en sıcak renk iken mavi de en soğuk renk tonudur ve bu yönde bir düzenleme yapılarak fotoğraflara etkileyici bir görünüm kazandırılabilir. Soğuk ve sıcak kontrast ayarlarının genellikle manzara fotoğraflarında kullanıldığı bilgisini de aktaralım. Ancak daha farklı fotoğrafçılık alanlarında da kullanabilir ve etkileyici kareler elde edebilirsiniz.

Renk Tonları

Bu kontrast türünde ise renk tonlarının arasındaki farkların etkisinden faydalanılır. Görselin anlamını desteklemeye yönelik olarak kullanıldığını da eklemeliyiz. Görselde renkler arasındaki ton farkı arttıkça kontrast değerinde de bir artış olur. Düşük kontrast renkleri kırmızı ve turuncu olurken yüksek kontrast renkleri de kırmızı ve yeşildir.

Tamamlayıcı Renkler

Ana renklerin birleşimiyle oluşturulan ara renklerin içinde olmayan bir ana renk tamamlayıcı renktir. Ancak bunun Itten’ın tamamlayıcı renk teorisi olduğunu da ekleyelim. Bu teoriye göre maviyle sarının birleşiminden oluşan yeşil rengin tamamlayıcısı kırmızı renktir. Nedeni ise yeşilde kırmızının olmaması olarak açıklanır.

Eşzamanlı Kontrast

Eşzamanlı kontrastın çok fazla kullanıldığı söylenemez. İnternette göz yanıltma görselleri bunun en güzel örneğidir. Gri bir arka planda sarı nesnelerin olması, arka planın mor algılanmasına yol açar. Fotoğrafçılıkta ise çok yaygın kullanılan bir kontrast türü olduğunu söylemek güçtür. Genellikle dijital ortam görsellerinde tercih edilir.

Doygunluk

Görsellerin doygunluğunu düzenlemek için renk skalasında mevcut olan en güçlü renkler kullanılır. Renklerin ışıkla da desteklenmesi ile birlikte fotoğrafın kalitesinin artması amaçlanır.

Işık Ve Renk Miktarı

Işık ve rengin kullanım şeklinden ziyade kullanım yoğunluğunu, oranını ifade eder. Doğa fotoğrafçılığı da dahil olmak üzere tüm fotoğrafçılık alanlarında yakalanması zor olan anları ifade ettiğini de söyleyebiliriz. Elde edilmesi son derece zor olsa da doğru oranda yakalandığında da muhteşem fotoğraflar çekmeye olanak tanır.

Etiketler: Blog Yazısı
Mayıs 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı