Portre Fotoğrafçılığı Nedir?

Portre Fotoğrafçılığı Nedir?

Eğer portre fotoğrafçılığı hakkında bilgi arıyorsanız bu fotoğrafçılık alanına ilgi duyuyorsunuz demektir. Çok sayıda kişinin fotoğrafçılığa ilgi duymasının nedeni de doğal ışıkta portre fotoğrafçılığı yapmanın ve etkileyici kareler elde etmenin çekiciliğidir. En kısa şekli ile ifade etmek gerekirse bir insanın kişiliğini, duygularını yansıtmayı hedefleyen ve yüz bölgesinin net bir şekilde göründüğü fotoğraflara portre denir. 

Bu fotoğrafçılık alanında kadraj bellidir ve kişinin yüz ile omuz bölgesi kadraja girer. Kimi zaman tüm vücudun kadrajda olduğu fotoğrafların da portre fotoğrafı olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Ancak bu fotoğraflarda farklı bir estetik olduğu da unutulmamalıdır.  Çünkü bu fotoğrafçılık alanında amaç kişinin çehresini görüntülemekten çok daha fazlasıdır. 

Portre Fotoğrafı Ne Demek?

Genel olarak portre fotoğrafçılık nedir sorusuna, kişinin omuzlarından yukarısını kadraja almak suretiyle farklı açılardan ve farklı ışık koşulları ile resmedilmesi yanıtı verilebilir. Günümüzde akıllı telefonlarla bile portre fotoğrafçılığı yapılabiliyor. Ancak profesyonel çekimler yapabilmek için mutlaka profesyonel fotoğraf makinelerinin kullanılması gerekiyor. Çünkü çok sayıda unsurun dikkate alınması önemlidir. Bu unsurları dikkate alabilmek için de akıllı telefonların sunduğu kamera özelliklerinden daha fazlasına ihtiyaç duyulur. 

 

Elbette fotoğrafçılıkta portre nedir konusuna da odaklanmak gerekiyor. Otoriterler iyi bir portrede duyguların gözlerden ve bakışlardan yakalanabilir olması gerektiğini dile getirir. Bu nedenle kişinin fiziki görünümü değil duyguları, bakışları bir etki yaratma konusunda daha fazla ön plana çıkar. Bunun için mutlaka tam karşıdan fotoğrafın çekilmesi gerekmiyor. Yandan da çekilebilir. 

Portre Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Aslında portre fotoğrafçılık teknikleri çok fazla değil ve bu nedenle size uygun olan teknikleri öğrenmeniz zor olmayacaktır. Kullandığınız lens, fotoğrafta yaratmak istediğiniz etki doğrultusunda en uygun tekniği seçebilirsiniz. Peki, portre fotoğrafçılığı yöntemleri kapsamında dikkat edilmesi gerekenler neler? 

  • Kişiliği yakalayın. 
  • Doğru mesafede durun. 
  • Kompozisyona uygun lensi kullanın. 
  • Işığı doğru ayarlayın ve kompozisyona uygun olmasına dikkat edin. 
  • Arka plana dikkat edin, kompozisyona uygun bir arka plan olması en önemli detaydır. 

Portre Fotoğrafçılığının Önemi

İcat edildiği günden bugüne fotoğrafçılık portre çekimi ile gündeme geliyor. İlk fotoğrafın çekilmesinden bu yana en çok yapılan da portre çekimleridir. Bu nedenle fotoğrafçılık portre çekimleri olmadan düşünülemez ve değerlendirilemez. Fotoğrafın icat edilmesinden bu yana insanlar kendi görüntülerinin sonsuza kadar kalmasını isterler. İşte bu isteği yerine getiren de portre çekimleri oluyor. 

Portre Fotoğrafçılığı Tercih Edilen Lensler

Yeni başlayanlar portre fotoğrafçılığı tercih edilen lensler konusunda da bilgi sahibi olmak istiyor. Mutlaka seçiminizi tek bir markanın tek bir lens modeli yönünde yapmanız gerekmez. Çok sayıda marka portre fotoğrafçılığı lens modelleri geliştiriyor. Bu lenslere bazı örnekler verebiliriz. 

  • 100 mm Lensler 

Bu lensler konuyu düz bir arka planda çekmek isteyenler için uygundur. Yalnızda kullandığınız modelin yüz kısmını ön plana çıkarmak istediğinizde bu lenslerin ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi belirtelim. 

  • 200 mm Lensler

200 mm lensleri kullandığınızda ve modelin gözlerine netleme yaptığınızda göze yakın olan bölgeler daha büyük görünür. Dolayısıyla modele çok yakın olmamanız gerektiğinde rahatlıkla bu lensleri kullanabilirsiniz. 

  • 24 – 35 mm Lensler

Sizlere son önerimiz ise 34 – 35 mm lensleri kullanmanız olacak. Eğer arka planı fotoğrafa dahil etmek isterseniz bu lenslerin size en iyi odak aralığını vereceğini belirtmeliyiz. 

 

Portre fotoğrafçılığı alanında kullanıma uygun olan tüm lens çeşitlerini en uygun fiyatla almak isterseniz online sipariş sitemize uğrayın. Sadece fotoğraf makinelerinde değil lens çeşitlerinde de geniş seçenek yelpazesi ve düşük fiyatlar Fotokolik’te!



 
Etiketler: Blog Yazısı
Ağustos 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı