Paraflaş Nedir? Ne İşe Yarar?

Paraflaş Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda sizlere özellikle stüdyo fotoğrafçılığının ekipmanlarından bir olan paraflaşla ilgili paraflaş nedir, paraflaş ne işe yarar gibi tüm sorunlarınıza cevap vereceğiz. Paraflaşlar stüdyo fotoğrafçılığının vazgeçilmez ışık kaynaklarıdır. Onu vazgeçilmez yapan özelliklerin başında çok fazla ışık vermesi gelir. Paraflaşlar sayesinde 125 ve üzeri enstantanelerle çalışabilirsiniz. Bunun sağladığı fayda ise siz ya da çekerken kolunuz hareket etse bile net fotoğraflara ulaşmanızı sağlar.

Paraflaş Setleri Neden Kullanılır?

Paraflaşların asıl amacı fotoğraftaki en yüksek ışık verimini yakalamaktır. Paraflaş ışığı bir anlık parlama gibi görünse de aslında binlerce kez patlayarak konuya ulaşır. Tam konuya ulaştığı anla fotoğraf makinesinin çekim yaptığı an senkronize edilmiştir. Böylece konu üzerinde en iyi ışık düşmüşken fotoğrafınızı çekmiş olursunuz.

Paraflaşın sağladığı diğer yarar ise kısık diyafram kullanımına sebep olmasıdır. Kısık diyaframın avantajı ise diyafram kısıldıkça netlik genele yayılıp artar. Böylece stüdyoda çekilen ürün tanıtım çekimleri veya portre çekimlerinde istenilen netliğe ulaşılır.

Aynı zamanda paraflaşlar gün ışığını en iyi taklit eden ışık kaynağıdır. Normal gün ışığının verdiği kelvin değeri 5.600 Kelvindir. Kaliteli bir paraflaşın da bizlere sağladığı kelvin değeri 5.500 ile 5.600 Kelvindir. Böylece fotoğraflarda referans değeri olarak kullanılan beyaz renginin en doğru tonu yakalanır. Yani mutlak beyaz yakalanır.

 

 

Paraflaş Satın alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

 

Eğer paraflaş sistemleri arasından uygun olanını almayı düşünüyorsanız öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız:

Paraflaş kaç watt olmalı?

 

Paraflaşların gücü watt/sn olarak belirtilir ve bu bize paraflaşın ne kadar güçlü patlayacağını ifade eder. Paraflaşın gücünün etkisini sizlere basitçe anlatmamız gerekirse elinizde bir lastik top olsa ve bunu duvara atsanız ne kadar sert atarsanız size o kadar sert ve güçlü döner; tam aksi durumda ne kadar yumuşak atarsanız da o kadar güçsüz ve yumuşak şekilde sizlere döner. Yani buradan anlayacağınız gibi bizim çalıştığımız şey aslında paraflaştan çıkan ışık değil çektiğimiz konudan geri bize yansıyan ışıkla çalışıyoruz. Anlaşılacağı üzere güç konusunda sizlerin çalıştığı alan ve konuların ebatları belirleyici özelliktedir.

 

  • Masaüstü ürünler için 400 watt
  • Portre çekimi için 500-600 watt
  • Modelli ya da büyük ürünler için 800-1000 watt arası paraflaşları tercih etmelisiniz.

 

Kaç adet paraflaş alacaksınız?

Üçlü paraflaş setleri tercih etmeniz her durumda çok daha avantajlı olacaktır.

 

  • Dolgu ışığı
  • Anahtar ışığı
  • Fon ışığı
  • Fon aydınlatmasının buradaki önemi anahtar ışığı ve dolgu ışığı itici kuvvet oluşturmaktadır. Bu da fon ile konunun yapışık görünmesine sebep olur. Ancak fon ışığı kullandığımızda konu fondan ayrı ortada görülür.

     

     

    Paraflaşların önüne hangi ışık şekillendirici, aksesuarları alacaksınız?

    Eğer paraflaşımız çıplak bir şekilde patlatılırsa kontrolsüz bir aydınlatma elde etmiş oluruz. Onun için mutlaka paraflaşlarımızın önüne konuya uygun şekillendirici tercih etmeliyiz.

     

    • Çoğu fotoğraf türünde Softbox kullanılmaktadır. Çünkü ışığı konuya en güzel yönlendirip yumuşatan şekillendiricilerdir. Softbox’ların içi reflektör yapıdadır. Bu da ışığı daha fazla alana yaymayı sağlar. Hemen önündeki soft bezler de ışığı yumuşak şekilde konuya yönlendirir. Bu yüzden Softbox temel şekillendirici olarak kullanılmaktadır. Peki ya hangi softbox tercih edilmeli?
    • Masaüstü ürünler için 50x70 cm
    • Portre çekimleri için 60x90 cm
    • Boy fotoğrafları için 90x120 cm Softboxlar uygun olacaktır.
    • Softbox ile aynı türde olmasına rağmen şekli sekizgen olan diğer bir şekillendirici ise Octoboxlardır. Şekillerinden ötürü daha fazla alana ışığı yayarlar. Ek dolgu ışığı olarak veya portrelerde parlamayı engellemesinden ötürü kullanılabilir.
    • Portrelerde 30 cm
    • Daha büyüklerde 120 cm
    • Diğer şekillendirici ise tas reflektörlerdir. Amacı ışığı iyice daraltıp lokal hale getirmektir. Fon aydınlatmasında kullanılmaktadır.
    • Şemsiyeler kullanımı en kolay ışık şekillendiricilerdir. Transparan ve yansıtma reflektörlü şemsiyelerdir.
    • Beauty Dish yani portre tası, portre aydınlatmasının en önemli ışık şekillendiricisidir. Çünkü yansıyan ışık sağlar. Bu da daha detaylı ve yumuşak bir ışığa sebep olur. Özellikle tek ışıkla yapılan portre çekimlerinde 90 cm portre tası çok uygundur.

     

    Paraflaş Sistemleri Nerede Bulunur?

    Yazımızda paraflaş nedir, ne işe yarar, alırken nelere dikkat etmeliyiz sorularımıza cevap verdikten sonra sıradaki sorumuz paraflaş sistemlerini nerede bulabilirim? Paraflaş setlerini büyük stüdyolarda veya internette kolayca bulabilirsiniz.

Etiketler: Blog Yazısı
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı