Time Lapse Nedir? Nasıl Yapılır?

Time Lapse Nedir? Nasıl Yapılır?

Fotoğraf çekmek, emek ve sabır isteyen bazen uzun bir süreci kapsayabilen bir uğraştır. Anı ölümsüzleştirmek ve hatta bazen anı oluşturmak için oldukça güzel bir deneyim yaşatan fotoğrafçılık sanatı günümüzde birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Çok eski senelerde olmasa da yakın sayılabilecek tarihlerde hayatımıza giren fotoğrafçılık sanatında insanoğlu çok hızlı bir gelişme katetmiştir. Birçok farklı teknik ve çalışma şekli geliştirilmiş, ilerleyen teknolojik gelişmelerle de fotoğrafçılık sanatı desteklenmiştir. Dolayısıyla çok çeşitli şekillerde ve tarzlarda fotoğraf çekimi yapmak mümkündür. Her tarz çekim aynı sanat öbeğinde farklı güzelliklerin oluşmasına olanak sağlamaktadır.

Fotoğraf çekme tekniklerinden sadece birisi de ‘time lapse’ dir.Bu teknik sayesinde oldukça özgün ve orijinal eserler meydana gelmektedir. Peki time lapse ne demek? Time lapse kelime anlamı olarak zaman aşımı demektir. Bu çekim sonucu oluşmuş ürünlere birçok yerde rast gelmiş olabilirsiniz. Aynı manzara veya görselin çekilmiş olduğu ancak mevsimin, ışığın hatta belki uzun yılların geçmesi ile meydana gelen değişikliklerin görülebildiği eserlerdir. Bu çekilen videoların art arda konması ile bir video elde edilmiş oluyor. Time lapse ile alakalı aklınıza gelebilecek ‘Time lapse nasıl yapılır?’ gibi soruların cevabını almak istiyorsanız yazımızın devamını okumalısınız.

 

Time lapse ile ilgili merak edilen ‘Time lapse ne demek? Time lapse video çekmek zor mudur? Time lapse video çekimi aşamaları nelerdir?’ gibi diğer tüm soruları da sizler için yanıtladık. Farklı tekniklerde fotoğraf çekmek ve fotoğraf çekme tutkunuza yeni bir soluk getirmek isterseniz muhakkak denemeniz gereken bir teknik. Tekniğin sonuçları da herkesi etkiler şekilde oldukça estetik ve eşsiz olmaktadır.

Time Lapse Ne Demek?

 

Yazımızın başında da genel olarak ‘time lapse nedir?’ sorusunun cevabı üzerinde açıklamalar yapmıştık. Biraz daha teknik detaylara girmek gerekirse time lapse; belirli aralıklar ile çekilmiş olup elde edilen görüntülerle belli zamanlarda birleştirilerek video benzeri bir görüntü oluşturulan bir çalışmadır. Bir video kaydında olduğu gibi her bir saniye için 25 film karesinden oluşmasa da time lapse için de oldukça fazla görüntü gerekmektedir. Bazen gereken kare sayısı yüzlü sayıları hatta binli sayıları bulabilmektedir. Bu yönüyle yapım aşamasında sabır ve emek gerektiren bir tekniktir. Aslında bu açıklama ile ‘Time lapse video ne demek?’ sorusuna da yanıt vermiş oluyoruz.

Time lapse video, time lapse tekniği ile çekilmiş fotoğrafların bir araya getirilmesi ile oluşmuş ürün, videodur. Peki time lapse fotoğraf tekniği nedir? Time lapse tekniği aşamalarından ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında bahsediyor olacağız.

Time Lapse Nasıl Yapılır?

Mükemmel ürünler elde edilen farklı bir çekim tekniği olan time lapseın yapılışı birçok fotoğrafçının merak ettiği bir konudur. Arama motorlarında ‘Time lapse nasıl çekilir?’ oldukça sık aratılmaktadır. Time lapse video çekimi temelde saniyede bir kare olacak şekilde ayarlanmış fotoğraf makinalarıyla yapılır. Günümüzde artık neredeyse tüm fotoğraf makinalarında bu özellik mevcuttur.

Video kayıtlarında bir saniyelik bir görüntünün oluşması için 25 kare gerekmektedir. Saniyede bir kare çeken fotoğraf makinaları dakikada 60 kare çekeceklerdir. Yani hesapladığımızda yaklaşık 2.5 saniyelik video görüntüsü için bir dakika harcamış olacağız. Bu hesapla sadece bir saatlik çalışmanın sonucunda 2.4 dakikalık bir time lapse videosu elde edilebilir.

Aklınıza o halde neden direkt olarak video çekmiyoruz ki sorusu gelebilir. Bu daha az zahmetli ve daha az zaman alacaktır. Ancak time lapse ile elde edilen görüntü video kamerasıyla alacağınız görüntüden çok daha net ve iyi çözünürlüğe sahip olacaktır. Ayrıca time lapse sayesinde bir süreci gözler önüne sererek farklı bir çalışma yapabilirsiniz. Video halinde elde edilen şekli ise hyperlapse olarak adlandırılmaktadır. Hyperlapse time lapse farkı temel olarak time lapse tekniğinde fotoğraf makinasının sabitken, hyperlapse tekniğinde olmaması olarak açıklanabilir. Özellikle mevsim geçişleri time lapse videolarında sık kullanılan bir temadır. Bunun yanında gece gündüz geçişi, gün için güneşin hareketleri veya gece ayın hareketleri time lapse çekimlerinde sık kullanılmaktadır.Eathtimelapse en sık yapılan time lapse bir diğer time lapse şeklidir. Yeryüzünün değişimi gözler önüne serilmektedir.

 
 

Time Lapse Video Çekimi Aşamaları

 

  • Öncelikle çekim yapmak istediğiniz alanı seçin.
  • Ardından çekim yapmayı düşündüğünüz zaman aralığını belirlemelisiniz.
  • Son olarak da çalışmanıza konu almak istediğiniz olayı belirlemelisiniz.
  • Bu aşamaları sağladıktan sonra kameranın sabit kalması için bir tripoddan yardım alabilirsiniz.
  • Fotoğraf makinanızı çekimlerin otomatik olarak yapıldığı intervalometre ayarına alın. Bu ayarda çekim aralığını seçerken uzun zaman aralıklarını seçmekten kaçınmalısınız. Uzun zaman aralıklarında, mesela 20 saniye gibi, alanda değişiklik radikal bir şekilde göze çarpabilir ve bu da göze güzel görünmeyecektir. Bu ayarlara ulaşmak için dijital kameranızın menü kısmına girmelisiniz.
  • Kameranızın ayarlarını manuel pozisyonuna almalısınız. Kamera çekime başlamadan önce tüm görüntü ayarlarını tamamladığınızdan emin olmalısınız. Eğer sonrasında bir değişiklik yaparsanız bu yine göze güzel gözükmeyecektir.
  • Bu aşamalar sonucu elde ettiğiniz görüntüleri time lapse yapma programlarında birleştirerek time lapse videosu elde etmiş olacaksınız.

 

 

Etiketler: Blog Yazısı
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı