Kompakt Fotoğraf Makinesi Nedir?

Kompakt Fotoğraf Makinesi Nedir

Teknolojik olarak dünyanın her geçen gün gelişmesi ile beraber fotoğraf çekmek, çekinmek ve fotoğrafçılık alanı da daima önem kazanmaya devam etmekte. Fotoğrafçılık ile ilgilenmeye yeni başlamış hobi severlerin dikkatini de kompakt fotoğraf makineleri çekmektedir. Fotoğrafçılık ile yeni ilgilenmeye başlamış kişiler olarak birçok ürün ve model arasında seçimlerde zorlanabilirsiniz. Bu yazıda sizin ile birlikte kompakt fotoğraf makinesi nedir sorusuna yanıt arayıp bulacağız.

Kompakt fotoğraf makinelerine bir diğer deyiş ile bas çek fotoğraf makineleri de denilebilir. Kompakt fotoğraf makineleri günlük hayatta kullanmaya uygun, boyutları yanınızda hatta cebinizde dahi taşımak için elverişli basit yapılı fotoğraf makinelerine verilen genel isimdir. Markalara ve modellere göre birçok özellikleri değişkenlik göstermektedir. Ancak kompakt fotoğraf makinelerinin ortak bir özelliği vardır. Bu özellikleri de temel fotoğraf bilgileri gerektirmeyen ve çok profesyonel olunması gerekmeyen fotoğraf makineleri olmalarıdır.

Kompakt Ne Demek?

Kompakt kelimesi Türkçede anlam olarak bir araya getirilmiş ve sıkıştırılmış demektir. Kelimenin kökeni Fransızcadan gelmektedir. Ancak fotoğrafçılık terimi olarak kompakt ne demek diye soracak olursanız profesyonel makinelere göre daha küçük boyutları olan, fiyatına ve özelliklerine göre kaliteli fotoğraflar çekebilen, objektifi sabit olup değiştirilemeyen ve amatör olan makinelerin genel ismidir.

 

 

DSLR İle Kompakt Farkı Nedir?

Bir fotoğraf makinesi satın almanın eşiğinde iseniz ve aklınız çok karışmışsa size bazı modeller arasındaki farklardan söz edelim. Bu süreçte birçok farklı fotoğraf makinesi modeli duyabilirsiniz. Bunlardan en çok duyacaklarınız DSLR ve kompakt makineler olacaktır. Farklarına geçmeden önce kompakt makinelerden bahsettiğimiz gibi DSLR makinelerden de bahsedelim. DSLR fotoğraf makineleri nedir diye merak ediyorsanız açılımı digital single reflex camera şeklindedir. Türkçede anlamı dijital tek yansıma kamera demektir. Kısacası bufotoğraf makinelerinin çalışma sisteminde görüntü karesi tek bir adet lensten gereke aynalı bir sistem ile vizöre yansır. Peki DSLR kompakt farkı nelerdir?

Aralarındaki farka bir de maddi açıdan bakacak olursak DSLR fotoğraf makineleri için tek gereken makine gövdesi değil. Makine gövdesinin yanında ilaveten lensler ve daha birçok ekipman da gerekmektedir. Bu yüzden maliyeti yüksek meblağlara ulaşmaktadır. Kompakt fotoğraf makineleri ise böyle ilave harcamalara gereksinim duymadan çok daha uygun fiyatlarla alınıp kullanılabilmektedir.

Dijital Kompakt Fotoğraf Makinesi Nereden ALınır?

Günümüzde artık dijital fotoğraf makineleri hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiler. Durum böyle olunca karar vermek ve seçim yapmak çok zor bir hal aldı. Dijital kompakt fotoğraf makineleri de içerisinde gelişmiş ayarlar bulunduran fotoğrafçılığın ileri terimlerini bilmeyi gerektirmeyen amatör olan fotoğraf makineleridir. Dijital kompakt fotoğraf makinesi nedir sorunuza yazımızın içerisinde yanıt bulduysak şimdi de bu fotoğraf makinesini nereden edinebileceğinizden bahsedelim. Fotoğrafçılık yoluna girişmek istediğinizde bu makineleri almak için teknoloji marketlerini, internet sitelerini ve elektronik alet satıcılarını ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 
  • DSLR fotoğraf makinelerinde değiştirilebilir lensler mevcuttur. Kompaktlarda ise lensler sabittir.
  • DSLR makinelerinde yer alan sensörlerin boyutları büyüktür. Bu yüzden de ışığın düşük olduğu yerlerde dahi çekim yapabilmektedir. Kompakt fotoğraf makinelerinin sensörleri ise küçük boyuttadır. Ve bu yüzden de ışığa karşı duyarlılığı düşüktür.
  • DSLR fotoğraf makinelerinin boyutu büyüktür ve ağırdır. Şekli sayesinde kolay tutulmaktadır. Kompakt fotoğraf makineleri ise taşınması elverişli, kıyafetlerin cebine dahi sığabilecek boyuttadır.
  • DSLR fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğrafların çekim değerleri manuel olarak ayarlanabilmektedir. Kompakt fotoğraf makinelerinde ise makinenin önceden ayarlanmış çekim değerleri otomatik şekilde kullanılmaktadır.
  • DSLR fotoğraf makinelerine flaş ilave edilebilmektedir. Kompakt fotoğraf makinelerinin ise genelinde flaş makinenin üzerinde yer almaktadır. Çok az modellerinde flaş takılabilmektedir.
  • DSLR fotoğraf makineleri genelde fotoğrafçılık ile yoğun bir şekilde ilgilenen fotoğraf tutkunlarının tercih ettiği modellerdir. Kompakt fotoğraf makineleri ise daha amatör kişiler tarafından ve daha hızlı, pratik şekilde fotoğraf çekimi yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.
  • DSLR fotoğraf makineleri 800 ve 1000 ISO’lara kadar çıkıp kalite açısından yüksek fotoğraflar sunmaktadır. Kompakt fotoğraf makineleri ise en çok 400 ISO’ya ulaşabilmektedir. Aralarındaki en büyük farklılık bu noktada ortaya çıkmaktadır.

 

 

Etiketler: Blog Yazısı
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı