ISO Nedir, Fotoğrafı Nasıl Etkiler?

ISO Nedir, Fotoğrafı Nasıl Etkiler?

İyi bir fotoğrafçı olmak ve etkileyici çekimler yapmak istiyorsanız iso nedir sorusunun yanıtını çok iyi biliyor olmanız gerekir. Diyafram, perde ve iso ne demek konusunu çok iyi kavramanız durumunda fotoğrafçılık alanında kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Elbette iso nedir fotoğraf iso değerinden nasıl etkilenir konusu yani isonun fotoğrafa olan etkisi de bilmeniz gereken unsurlar arasında yer alıyor. 

Fotoğrafçılıkta ISO Nedir?

Öncelikle fotoğrafta iso ne demek sorusundan başlayalım. ISO, fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılık düzeyi şeklinde açıklanabilir. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık da aynı düzeyde düşük olur. ISO değerinin artması durumunda ise fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılığını yükseltmiş olursunuz. Bu açıklamadan da anlayabileceğiniz gibi ISO değeri, çektiğiniz fotoğrafı doğrudan etkiler. 

 

Sensör yani görüntü algılayıcısı, fotoğraf makinesinde hassaslığı değiştirilebilen bir bileşendir. Tüm kameralarda en önemli bileşenin bu parça olduğunu söyleyebiliriz ve aynı zamanda fiyatı da en yüksek olan bileşendir. Bu bileşenin görevi ışığı toplamak ve görüntüye dönüştürmektir. Eğer çekim yaptığınız ortamda ışık yeterliyse bu durumda ISO değerini yüksek tutmanız gerekmez. Fakat her zaman ışık yeterli olmayabiliyor ve bu durumda ISO değerini de bir miktar yükseltmeniz gerekiyor. ISO değerini yükseltmek, fotoğraf makinenizin ışığa daha duyarlı hale gelmesini sağlamanızdır. 

ISO Değerleri

Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar iso 27001 nedir gibi ISO değerlerinin de ne anlama geldiğini merak edebiliyor. ISO değerleri 100 ile 200’den başlar. Buna BAZ ISO denir ve geometrik olarak katları ile birlikte bir artış gösterir. Bu nedenle iso 45001 nedir ya da iso 9001 ne demek gibi soruların yanıtları aslında fotoğraf makinelerinin ISO değerlerinin en düşük ya da en yüksek kaç olabildiğiyle de ilgilidir. 

Genel olarak ISO dizisinin ise şu şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz: 

100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12500, 25000 

 

Elbette en yüksek ISO değeri 25 bin olmayabilir çünkü fotoğraf makinesi üretimi yapan markalar çok daha farklı değerler sunan tasarımlar da geliştirebiliyor. 

Fotoğrafta ISO Ayarının Rolü: Düşük ve Yüksek ISO'nun Etkileri Nelerdir?

Elbette iso ne anlama gelir konusunda bilinmesi gereken önemli hususlardan biri de düşük ve yüksek değerlerdir. Eğer daha parlak bir ışıklandırma istiyorsanız yani fotoğrafınızda daha parlak bir ışık görmek istiyorsanız düşük iSO değerlerini tercih edebilirsiniz. İyi aydınlatılmış fotoğraflar çekmek isteyenler için iso nedir ne işe yarar konusu daha fazla önem taşıyor çünkü ISO değerlerinin düşük tutulması, buna uygun bir kadraj ayarlanması gerekiyor. 

 

Eğer ortamda ışık az ise bu durumda yüksek ISO değerlerini kullanmanız gerekir. Aksi halde istediğinizden daha karanlık bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Yüksek ISO değerleri, ortamdaki ışığın düşük olduğu durumlarda tercih edilir ve bu sayede kullanılan fotoğraf makinesinin ışık hassasiyeti artırılır. 

Fotoğraf Kalitesinde Karar Anı: Doğru ISO Ayarını Belirleme İpuçları

Sizlere kamera iso nedir konusunda bazı ipuçlarından da söz etmek isteriz. Ancak öncesinde iso açılımı nedir diyenlere “İnternational Standart of Organisation” yanıtını verelim. 

  • Az ışıklı olan ortamlarda yeterli bir ışık elde etmek için perde hızını düşürmeyi de seçebilirsiniz. Buna alternatif olarak ISO değerinin artırılması da söz konusu olabilir. 
  • Hızla hareket eden nesneleri hareketi dondurarak fotoğraflamak isterseniz yüksek ISO değeri kullanın. 
  • Fotoğrafta fazla alan derinliği olmasını istiyorsanız yüksek ISO değerleri kullanmalısınız. Ancak alan derinliğinin çok fazla olmasını istemiyorsanız düşük ISO kullanabilir ve beraberinde diyaframı da genişletebilirsiniz. 
  • Flaş gibi çeşitli yapay ışıklar kullanacaksanız bu durumda da düşük ISO değerlerini seçin. 


 
Etiketler: Blog Yazısı
Temmuz 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı