Hafıza Kartı Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Hafıza Kartı Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Hafıza kartı, kullandığınız cihazda yeterli oranda yer olmadığında devreye giren dijital veri depolama alanlarıdır. Memory card, flash kart gibi isimlerle de adlandırılan bu kartlar sadece bilgisayarlarda ve cep telefonlarında kullanılmıyor. Aynı zamanda kamera ve fotoğraf makinesi kullanıcılarının da en önemli ihtiyaçlarından biridir.

Hafıza Kartı Ne İşe Yarar?

Video, fotoğraf, doküman ya da belge gibi verilerin saklanması, hafıza kartı ne işe yarar sorusunun temel yanıtıdır. Farklı ölçülerde e farklı depolama kapasitelerine sahip olan bu kartlar veri depolama ya da veri aktarma amacıyla kullanılır. Ancak kullanım öncesinde biçimlendirilmesi gerekir ve hafiza kartı nasıl aktif edilir sorusunun yanıtı da kartın biçimlendirilmesidir.

Hafıza Kartı Biçimlendirme

Bilgisayar için sd kart nasıl biçimlendirilir sorusunun yanıtı bilgisayarda biçimlendirmedir. Dolayısıyla fotoğraf makinesi için aldığınız hafıza kartı biçimlendirme nedir sorusunun yanıtı da kartın fotoğraf makinesinde biçimlendirilmesini gerektiriyor. Önceden kullanılmış bir kart ise biçimlendirme öncesinde mevcut olan verileri yedeklemeyi unutmayın çünkü biçimlendirme bu verilerin silinmesine neden olur.

  • Kartı fotoğraf makinesine takın ve sırasıyla menü – ayarlar – hafıza kartı biçimlendirme seçeneklerini onayların.
  • Tamam yazan ayarı onayladığınızda biçimlendirme işlemi başlayacaktır.
  • Biçimlendirme esnasında fotoğraf makinesini kapatmayın, hafıza kartını çıkarmayın ve pilinin yeterli olduğundan emin olun.
  • Çoğu zaman bu işlem 1 dakikadan bile kısa sürüyor. Ayrıca hafıza kartı biçimlendirme tamamlandığında fotoğraf makinesi ekranında bir uyarı yer alır.

SD Kart Nasıl Kullanılır?

Fotoğraf makinelerinde hafıza kartı yani sd kart nasıl kullanılır konusu büyük önem taşıyor. Yeni aldığınız kartı biçimlendirdikten sonra kullanmaya başlamalısınız. Çektiğiniz fotoğrafların makinenin kendi hafızasına kaydedilmesi durumunda ayarlar bölümünde karta kaydedilmesi seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bazı makine modellerinde bu işlemi manuel olarak aktarım yani transfer şeklinde yapmanız da gerekebilir. Hafıza kartları dolmaya başladıkça hızları azalır ve dolayısıyla tam doluluk oranına ulaşmadan fotoğraflarınızı bilgisayar ortamına ya da hard diske aktarmalısınız. Bu işlemi SD kart % 75 doluluk oranına ulaştığında gerçekleştirin.

Hafıza Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Artık hafıza kartı nasıl takılır sorusunun yanıtını da öğrendiğinize göre çeşitler konusuna da göz atabilirsiniz. Genel olarak hafıza kartı olarak adlandırılan bu ürün çeşitlerini hemen sıralayalım.

SD Hafıza Kartları

Dijital cihazlarda ek veri depolama birimine verilen ad SD kartlardır. Bu kartların adı “Secure Digital Memory” olmakla birlikte ilk kez 2001 yılında üretildiklerini de ekleyelim. SanDisk tarafından tasarlanarak üretilen kartlarda bulunan hafıza oranları ise değişiyor. Günümüzde çok daha yüksek hafıza kapasitesine sahip olan SD kartlar da geliştiriliyor.

CF Hafıza Kartları

CF hafıza kartları “Compact Flash” ifadesinin kısaltılmış halidir. Yüksek depolama kapasitesi ihtiyacını karşılayan bu kartlar oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle DSLR fotoğraf makinelerinde bulunduklarını da ekleyelim. Canon marka fotoğraf makinelerinin bazılarında da bulunur.

Micro SD Hafıza Kartları

Micro SD hafıza kartları da flash card nedir gibi konularda sık merak edilen ürünlerdir. Çıkarılabilir hafıza kartı çeşitlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf makinelerinde de kullanılabilir ancak çoğunlukla akıllı telefon modellerinde kullanımı tercih edilen ürünlerdir.

XQD Hafıza Kartları

Eğer sd kart nedir konusunda bir araştırma yaparsanız XQD hafıza kartlarıyla da karşılaşırsınız. Bu ürünler CF kartlardan daha yüksek bir performansa sahiptir. Yeni nesil hafıza kartlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. En düşük modellerde dahi 100mb/sn üzerinde veri yazmak mümkün olabiliyor.

CFast Hafıza Kartları

Yine son çıkan hafıza kartı çeşitlerinden biri de CFast hafıza kartlarıdır. Yüksek hızı hedefleyen bu hafıza kartları adını da buradan alır. Özellikle video teknolojisinde yaşanan gelişmelerden sonra yüksek hızla kamera ve fotoğraf makinelerinin üretilmesi, hafıza kartında da yüksek hız ihtiyacını doğurdu. CFast kartlar da bu ihtiyacı gidermeye yönelik üretiliyor.

CFexpress Hafıza Kartları

CFexpresss hafıza kartları da sd kart ne demek konusunda karşınıza çıkacak ürünlerden biridir. Kameramanlar ve fotoğrafçılar tarafından kullanılan bu ürünler yüksek çözünürlük konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Söz konusu kartların CFexpress bellek kartlarının evrimi olarak nitelendirildiğini söyleyebiliriz.

Kart Okuyucular

Her hafıza kartı için ayrı bir kablo taşımak istemeyenler kart okuyucu çeşitlerini kullanıyor. Sıraladığımız hafıza kartları için kart okuyucu çeşitlerini kolaylıkla bulabilir ve veri aktarım işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Etiketler: hafıza kartı
Haziran 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı