Görüntü Stabilizasyonu (Image Stabilization) Nedir?

Görüntü stabilizasyonu nedir?

Kameralar ile net bir görüntü elde edebilmek için görüntü stabilizasyonunun sağlanmış olması gerekir. İmage stabilization olarak adlandırılan bu özellik sayesinde kameranın elle tutulması sırasında meydana gelen sarsıntılar olabildiğince engellenir. Böylelikle fotoğrafın ya da video çekimlerinin bulanık olmasının önüne geçilmiş olur. Görüntünün stabil hale gelmesi ise kamera merceğinin otomatik olarak hareket etmesi ile sağlanır.

Görüntü Stabilizasyonu Nedir?

Çekim yaparken her zaman kameranın sabit bir şekilde kalması sağlanamaz. Rüzgar, yürüme ya da eldeki hafif titreme gibi unsurlar nedeniyle mercekte de titremeler meydana gelir. Bu da görüntünün bulanık olmasına yol açar. Son teknoloji ürünlerde ise optik görüntü stabilizasyonu ile bu problemin önüne geçilebiliyor. Sarsıntıları önlemek amacıyla geliştirilmiş olan sistem, görüntü stabilizasyonu olarak adlandırılıyor.

Optik Stabilizasyon Nedir?

Kullanıcıların el hareketlerinden dahi etkilenebilen kamera merceklerinin her durumda stabil kalması için geliştirilen sistem, optik görüntü stabilizasyonu nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Kullanıcının kameraya dokunması, yürümesi ya da bisiklete, motosiklete binmesi sırasında da son derece net görüntüler kaydetmeyi sağlayan bu sistem, günümüzde pek çok fotoğraf makinesi ve kamera modeline kazandırılmış durumdadır. Böylelikle her çekim sonrasında görüntünün kontrol edilmesine ve yeniden çekim yapılmasına gerek kalmaz.

Elbette çekim yapılan cihazın şiddetli bir şekilde sarsılması durumunda optik görüntü sabitleme özelliği netliği koruyamaz. Bu özellik sadece hafif sarsıntılar durumunda işe yarayan bir özelliktir. Bu özellik, istenmeyen kamera hareketinin telafi edilmesinde ve motion blur olarak adlandırılan hareket bulanıklığını engellemede son derece başarılıdır.

Elektronik Stabilizasyon Nedir?

Elektronik görüntü stabilizasyonu temel olarak incelendiğinde sarsıntı bakımından optik görüntü sabitleme ile aynı sonuçları sunduğunu görebilirsiniz. Fakat bu stabilizasyon tercih edildiğinde görüntü kalitesinde bir miktar düşme olabilir. Çünkü orijinal olan görüntünün bazı bölümlerinin kırpılması gerekebilir. Bu da görüş alanının daraltılması anlamına gelir.

Bu konuda önemli bir detaydan da söz edebiliriz. Aynı anda elektronik görüntü stabilizasyonu ile optik görüntü stabilizasyonu kullanılabilir. Elektronik görüntü stabilizasyonu yazılıma dayalı olduğundan optik stabilizasyon ile beraber kullanılması mümkündür. Optik görüntü sabitleme için mutlaka donanım gerekir ve bu da maliyetin daha yüksek olması anlamına gelir.

Görüntü Stabilizasyonu Nasıl Çalışır?

Optik görüntü stabilizasyonu nedir konusunda merak edilen unsurlardan biri de nasıl çalıştığı oluyor. Bu stabilizasyonun çalışma prensibi mekaniktir. Matris ile bireysel lens elemanlarının konumu kamera hareketine göre değişir. Bu değişim de tahmin edilebileceği gibi kamera hareketini telafi edecek biçimdedir.

Görüntü Stabilizasyonu Teknikleri

Genel olarak görüntü sabitleme teknikleri 3 farklı grupta ele alınır. Bunlar;

  • Optik görüntü stabilizasyon   
  • Elektronik görüntü stabilizasyon
  • Dijital görüntü stabilizasyon

Görüntü Stabilizasyonu Testleri ve Karşılaştırmalar

Görüntü stabilizasyon testleri profesyonel ortamda yapılıyor olsa da internette bazı cihaz modellerinin karşılaştırmalarına dair bilgiler bulunabilir. Eğer görüntü stabilizasyon açısından beklentileri karşılayan bir kamera modeli satın almak istiyorsanız tercih yapmadan önce mutlaka ürünlerin teknik özelliklerine de göz atabilirsiniz. Bu sayede kameranın hangi görüntü sabitleme tekniği ile geliştirildiğini öğrenebilir, beğendiğiniz kamera modellerini bu açıdan kıyaslayabilirsiniz.

Görüntü Stabilizasyonu İçin En İyi Kamera ve Lensler

                                   
Insta360 One X2

Standart cep kamerası modeli görüntü stabilizasyonu en iyi olan aksiyon kameralarından biridir. Insta360 One X2 ile her türlü hareketli ortamda çekim yapılması mümkündür.

Insta360 ONE RS 4K Edition Aksiyon Kamera

Sahip olduğu üstün özellikler kadar hareketli durumlarda net görüntüler elde etmesiyle de dikkat çeken Insta360 ONE RS 4K Edition aksiyon kamera modelini Sitemizden en uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Canon XF405 4K Video Kamera

Profesyonel bir kamera isteyenler Canon XF405 4K Video Kamera modelini tercih edebilir. Bu özel kamera modeli de görüntü stabilizasyonu açısından kullanıcıların beklentilerini tam olarak karşılıyor. Yukarıda sıraladığımız modellerin yanı sıra çok daha fazla sayıda kamera çeşidine online sipariş sitemizden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Blog yazısı
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı