Gimbal Nedir? Ne İşe Yarar?

Gimbal Nedir? Ne İşe Yarar

Günümüzde neredeyse herkes sosyal medya kullanıyor. Sosyal medyada ve diğer platformlarda en çok paylaşılan ve beğeni toplayan içerikler ise görüntülü içeriklerdir. Günümüzde en çok kullanılan mecralar Tiktok ve İnstagram iken bu mecralarda en çok dikkat çeken içerikler ise video içerikleridir. Kimileri bunu profesyonel bir iş olarak yaparken kimileri de ilgi duyduğu için hobi olarak video içerikleri üretiyor. Video içeriklerinde en sık karşılaşılan problem ise titreme problemi oluyor. Kamerayı bir yere sabitlemediğiniz sürece titreme sorunu hep var olacaktır.

Gimbal nedir sorusuna cevap vererek bu sorun çözülebilir ve daha net görüntü ile daha kaliteli video içerikleri üretilebiliriz. Peki gimbal nedir ne işe yarar? Gimbal birkaç motor ve sensör kullanarak kamerayı sabitleyen ve destekleyen bir araçtır. Genelde 2 ya da 3 düzlemsel motor kullanılan gimballar çekim esnasında kameradaki titreşim yönünü algılayarak bu titreşime ters yönde hareket ederek titreşimi baskılıyorlar. Bu iş için gereken enerjiyi bataryalarından karşılıyorlar bu sayede kablosuz olarak sorunsuz çalışabiliyorlar. Böylece kamera sabit kalıyor ve görüntüdeki titreşim yok oluyor. Gimbal kısaca sabit çekimlerde tripodun gördüğü görevi hareketli çekimlerde üstleniyor.

 
 

Gimbal Ne Demek?

Gimbalın ne işe yaradığını ve neden kullanıldığını biliyoruz. Pekâlâ gimbal ne demek? Gimbal kelimesi dengeleme halkası anlamına geliyor. Bazı kuş türlerinin kafa hareketlerinden esinlenerek yapılan gimbalın ismi de buradan geliyor. Bu kuş türleri hareket halinde olsalar da kafaları sabit kalmaktadır. Gimbalın da temel mantığı hareket halinde video çekimi yaparken kamerayı sabit tutmasıdır.

Gimbal Nasıl Kullanılır?

Titreşimsiz video içerikleri üretmek içim gimbala ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Fakat gimbal nasıl kullanılır bilmeden bu içerikleri çekmek de mümkün değil. Marka ve modele göre gimbalın kullanım aşamaları değişse de temel basamaklar benzerdir. Net bir hareketli görüntü içeriği üretmek için gimbalın kullanım aşamalarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

  • Şarj etme: Kullanın süresinin uzaması ve çekim yaparken kesinti yaşanmaması için çekime başlamadan önce gimbalı tamamen şarj etmek önemlidir. Şarj etmek için gerekli ekipmanlar ürünler beraber verilir.
  • Telefona takma: Manyetik halka tutucuyu ve kıskacı telefonun orta kısmına sabitlemek gerekir. Bunun için ürünün kullanım kılavuzunda detaylı anlatım yer almaktadır. Sabitlenen kıskacın üzerine gimbal takılır.
  • Gimbalı Çalıştırma: Gimbal üzerinde bulunan güç düğmesi kullanılarak çalıştırılır ve var olan tularıyla ya da eşleştiği uygulama kullanılarak ince ayarları yapılır.

Çekeceğiniz video süresine ya da türüne göre gimbalın ayarlarını değiştirebilirsiniz. Hızlı çekim, ağır çekim, dinamik yaklaştırma gibi pek çok farklı video modunu ayarlayabilirsiniz. Tüm bu aşamalar tamamlandığında gimbal kullanıma hazır hale gelir. Çekiminiz bittiğinde gimbalı güç düğmesinden kapatıp kıskaçtan aynı şekilde çıkararak ve katlayarak kutusuna yerleştirmelisiniz.

En İyi Gimbal Modelleri

 

 

Fotoğrafçılık ve video sektörü günümüzde büyük bir iş ağı haline gelmiş durumda. Çoğu videolu içerik üreticisi gimbal ihtiyacı duyabilmekte. Talep fazla olduğu için de piyasada çok sayıda farklı özelliklerde gimbal mevcut. En iyi gimbal kişiden kişiye ihtiyaç doğrultusunda değişim gösterir. Çekim ortamı, çekim süresi, video türü, kullanılacak cihaz ve pek çok özellikler göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. Örneğin suyun altında çekim yapılacaksa suya dayanıklı gimballar tercih edilirken uzun süreli çekimler yapılacaksa güçlü bataryalı modellere bakılmalıdır. Şu an piyasada bulunan modeller arasından en iyilerini aşağıdaki listede sıraladık.

 

  • Zhiyun Smooth 4: Kesintisiz 12 saat çekim vaadi olan bu model diğer gimbal markalarına göre daha uygun bütçeli modelleri olan Zhiyun markasının en popüler ürünlerinden. Telefonu çekim esnasında şarj edebilme yeteneği ile çekim süresini uzatıyor.
  • DJI Osmo Mobile 3: Küçük boyutları ve hafif olması sebebiyle kullanımı ve saklanması kolay olan bir model. İhtiyaç duyulan temel özelliklerin tamamını barındırıyor.
  • Zhiyun Crane M2 All İn One Gimbal: Çoğu telefona ve kameraya uyumlu olan bu model farklı aletler kullanarak çekim yapanlar için ideal bir alternatif olabilir.
  • Benro Reddog R1: Usta fotoğrafçıların daha çok dikkatini çekecek olan bu model profesyonel çekimlerde sık sık kullanılıyor. Pek çok kamera ile uyumlu çalışıyor ve kablosuz bluetooth kullanarak cihaza bağlanıyor. 12 saat çekim garantisi veren bu modelin yerleşimi oldukça basit.

 

 

Etiketler: Blog Yazısı
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı