Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

Çok büyük makinelerden artık cep telefonlarına sığacak kadar küçülen fotoğraf makineleri şaşırtan bir evrim geçirdi. Eğer geçmişten günümüze fotoğraf makinesi modellerine kısaca göz atarsanız yaşanan değişim sizi de çok şaşırtacaktır.  Bu içerikte fotoğraf makinesinin tarihçesi kısaca aktarılıyor ve fotoğraf makinesi ne zaman icat edildi gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarına da yer veriliyor.

Kameranın Atası Olan Karanlık Kutu Dönemi

Eğer fotoğraf makinesini kim buldu sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, fotoğraf makinelerinin atası olarak kabul edilen kara kutu dönemine kadar uzanmanız gerekir. Bir deliğin karşısına belirli bir açı ile ayna yerleştirilmesi, ışığın üzerinden yansıyan objenin düz görüntüsünün elde edilmesi kısaca karanlık kutu olarak adlandırılan mekanizmadır. Bu mekanizmanın ilk tarifi de Çinli filozof Mozi tarafından M.Ö. 470 – 390 yılları arasında yapılmıştı. Ancak Mozi, fotoğraf makinesinin mucidi olarak kabul edilmiyor.

Elde taşınabilen ilk fotoğraf makinesi 1888 yılında George Easrman tarafından icat edildiğinden pek çok kesim günümüzde kullanılan fotoğraf makinelerinin ilkinin bu icat olduğunu kabul ediyor. Dolayısıyla fotoğraf makinesini kim icat etti sorusu da böylelikle yanıt buluyor. Ancak fotoğraf makinesi icadı sonrasında bu ürünlerin baş döndüren bir hızla gelişmeye devam ettiğini de eklemek gerekir.

Bu fotoğraf makinesi toplamda 10 poz çekebiliyordu. İçerisinde bromür kaplı jelatin rulolar bulunuyordu ve icadın ardından hızlı gelişmeler kaydedildi. Polaroid fotoğraf makinesi ise ilk defa 1947 yılında Mr. Land tarafından icat edildi. Şipşak fotoğraf makinesinin ilk icadı olarak da bu buluş dikkate alınıyor.

Tarihteki İlk Fotoğraf Ne Zaman Çekildi?

Fotoğrafçılığa ilgi duyanlar ilk fotoğraf makinesi kadar tarihte çekilen ilk fotoğrafın hangisi olduğunu da merak ediyor. Bilindiği kadarıyla bu fotoğraf 1826 ya da 1827 yılında çekildi. Fotoğraf, Pencereden Le Gras'a bakış adını taşıyor. Çeken kişi ise Nicéphore Niepce oldu. Kendisinin bu fotoğrafı çekebilmek için görüntünün fotoğraf levhasına yansımasını tam 8 saat beklediği belirtiliyor.

Uzun yıllar Jacques Mande Daguerre tarafından çekilen bir fotoğrafın ilk fotoğraf olduğu düşünüldü. Bu fotoğrafta ayakkabılarını cilalatan bir adam görünüyor. Ancak bir süre sonra bu fotoğrafın 1839 yılında çekildiği anlaşıldı ve dolayısıyla yıllar öncesinde çekilen Pencereden Le Gras ilk fotoğraf olarak kayıtlara geçti.

Renkli Fotoğraf Makinesi Ne Zaman Bulunmuştur?

Eğer eski fotoğraf makineleri isimleri arasında bir keşfe çıkarsanız eskiden fotoğrafların elle renklendirildiği bilgisine de ulaşabilirsiniz. Elbette bu geçici ve bir o kadar da zahmetli bir çözümdü. Sonrasında 3 ana rengin kullanımı ile çekilen ilk renkli fotoğraf Thomas Sutton eylemiydi. Thomas Sutton 1861 yılında ilk renkli fotoğrafı çeken kişi olarak tarihe geçti.

Aslında renkli fotoğraflar 19 yüzyıla kısa bir süre kala üzerinde çalışılan konulardan biriydi. Bunun nedeni ise daha önce de söz ettiğimiz gibi fotoğrafların tek tek elle renklendirilmesinin zor ve zahmetli olmasıydı. Çeşitli deneyler neticesinde uzun pozlamalar yapılıyor ve bu pozlamalar sadece saatler değil günler boyunca sürebiliyordu. Ancak beyaz ışığa maruz kalan fotoğrafların kısa zamanda solmaya başlaması gibi bir netice elde edildi. Renkli olan ilk fotoğraf makinesi ne zaman icat edildi sorusuna ise 1975 yılı yanıtını verebiliriz. Kodak firmasında mühendis olarak çalışan Steven Sasson ile teknisyenler tarafından üretilen bu makine piyasaya sürüldükten sonra çok büyük bir ilgi gördü. İlk renkli ve dijital olan fotoğraf makinesi ise 1994 yılında üretildi. Üretimi yapan Apple olurken dünya piyasasına sunulduğu ülke de ABD oldu.

Geçmişten Günümüze Fotoğraf Makinesi Değişimleri

İlk fotoğraf makinesi ve ilk kamera çeşitlerinin zamanla küçüldüğü ve daha kompakt bir tasarıma kavuştuğu gözlemleniyor. Geçmişten günümüze dek fotoğraf makinelerinin daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde etmek için geliştirildiğini de belirtmek mümkün. Teknoloji ilerledikçe üretim yapan firmalar da yeni modeller geliştirmeye devam ediyor.

Etiketler: fotograf makinesi
Haziran 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı