Enstantane (Shutter Speed) Nedir? Enstantane Ayarı Nasıl Yapılır?

Enstantane Nedir? Nasıl Ayarlanır?

Fotoğraflarda istenen etkinin elde edilmesi, enstantane değeri ile çok yakından ilgilidir. Bu nedenle fotoğrafçılık alanında kendini geliştirmek isteyenlerin enstantane nedir ne işe yarar gibi konularda doğru bilgilere sahip olması gerekir. Farkı enstantane değerleri ile fotoğraflar çekilerek fotoğrafa nasıl bir etkide bulunduğu daha net gözlemlenebilir.

Enstantane Ne Demek?

Fotoğrafta enstantane ne demek sorusunu kısaca, deklanşöre basıldığında ışığın sensör düşme süresini belirleyen bir değer olarak yanıtlayabiliriz. Sensörün fotoğrafı çekilen objeyi ne kadar süre boyunca göreceğini belirleyen enstantane değeridir.

Enstantane Nedir? Ne İşe Yarar?

Fotoğrafta enstantane nedir ya da enstantane hızı nedir konusu, ışık ve pozlama ile yakından ilgilidir. Enstantane hızı, deklanşörün kapanma hızı olarak açıklanabilir. Yüksek hız, ışık miktarını azaltır ve kız bir pozlama sunar. Düşük hız ise uzun pozlama imkanı sunarak daha fazla ışık almayı sağlar. Dolayısıyla enstantane nedir fotoğraf nasıl etkilenir konusu aslında pozlamayla da ilgilidir.

Enstantane Ayarı Nasıl Yapılır?

Artık enstantane ne işe yarar sorusunun yanıtı bilindiğine göre nasıl ayar yapılacağına geçebiliriz. Enstantane sürelerinin saniyelerle ifade edildiğini hatırlatalım. Değerler de saniye aralığına göre sıralanıyor. Standart değerler ise 30 saniye ile başlıyor ve ne kadar devam ettiği kullanılan fotoğraf makinesi modeline göre değişiyor. Bu değer genellikle 1/8000’e kadardır.

1 saniyenin altında olan değerler: 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000

1 saniyenin üstünde olan değerler: 2, 4, 8, 15, 30

Fotoğraf makinesi üzerinde bir ayar kadranı bulunur ve enstantane ayarı nasıl yapılır sorusunun yanıtı da bu ayar kadranının çevrilmesi şeklindedir. Yüksek enstantane için 125’ten yüksek rakamlar seçilmelidir.

Enstantane Ayarı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Fotoğraflarda enstantane öncelikli olarak saniyeler ile ölçülür. Enstantane süresinin ölçümünün dikkatli yapılması gerekir.
  • Pozlama süresi küçüldüğünde enstantane fotoğraf değeri de büyür. Süre ile değer arasında ters orantı vardır.
  • Pozlama süresi kısaldığında fotoğraf daha az ışık alır.
  • Kıza pozlama, hızlı enstantane ayarı demektir ve buna göre pozlama yapılmalıdır.
  • Hareket, hızlı enstantane değer ile dondurulur.
  • Uzun pozlama, yavaş enstantane değeri demektir ve uzun pozlama için tripod kullanılması önerilir.
Etiketler: Blog yazısı
Ocak 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı