DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

Digital Single Reflex Camera fotoğraf makinesi, DSLR fotoğraf makinesi nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Türkçede ise bu kameralar dijital tek yansımalı kamera olarak adlandırılır. Bu makinelerde görüntü tek bir lensten geçer ve aynalı bir sistem yardımı ile vizöre yansır. Vizörden bakma ve fotoğrafı çekme için kullanılan sadece tek bir lenstir. Kısaca lensteki görüntüyü vizör yardımı ile görebildiğinizi söyleyebiliriz.

DSLR Makine Nasıl Çalışır?

Elbette DSLR makine nedir sorusunun yanıtını tam olarak kavrayabilmek için bu makinelerin nasıl çalıştığı konusunda da fikir sahibi olmanız gerekiyor. Bu fotoğraf makinelerinin vizöründen baktığınız anda çekeceğiniz görüntüyü görürsünüz. Vizörden gelen görüntü ile objektife yansıyan görüntü arasındaki az oranda olan fark bu makinelerde olmaz. Aynalı sistem sayesinde bu aradaki fark DSLR makinelerde ortadan kalkmış olur.

Kameranın objektifinden görüntü ve ışık geçer ve makinenin göz kısmına 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmiş olan aynaya çarpar. Aynadan görüntü yansır ve vizörün karşısında bulunan prizmaya ulaşır. Dolayısıyla baktığınızda prizmadaki yansımayı görebilirsiniz. Deklanşöre bastığınız anda ise gövdedeki ayna yukarı kalkar ve objektiften gelen görüntünün sensöre gelmesi mümkün olur. Sensördeki görüntü makinenin işlemcisi tarafından işlenerek fotoğraf makinesinin hafıza kartındaki yerini alır.

DSLR Fotoğraf Makinesinin Diğerlerinden Farkı

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

Nasıl çalışır ya da DSLR kamera nedir sorularının yanıtı kadar bu kameraların diğerlerinden farkları da önem taşıyor. Öncelikle söz konusu fotoğraf makinelerinin son derece hızlı bir otomatik odaklama yapabildiklerinin belirtmeliyiz. Ardı ardına net kareler yakalamak istediğinizde gönül rahatlığı ile tercihinizi DSLR kameradan yana yapabilirsiniz. Seri çekim özeliği sayesinde hareketli görüntülerin daha konforlu bir şekilde çekilmesi mümkün olur.

Bununla birlikte objektif seçenekleri de vardır ve yapmak istediğiniz çekime uygun objektifleri kolayca takabilirsiniz. Gövde yapısı pek çok makineye nazaran daha sağlamdır. Elinizi kaldırmadan diyafram ve enstantane ayarı yapmanızı olanaklı kılar. Çekmek istediğiniz görüntüyü vizörden hiçbir fark olmadan görmenizi mümkün kılan makineler olduğunu da eklemek gerekir. DSLR bir makine kullandığınızda tüm ayarları manüel olarak yapma şansını da yakalarsınız.

DSLR makineler ile ek aparat kullanma imkanınızın da olduğunu unutmamalısınız. Profesyonel çekimler yapmak için kullanabileceğiniz çok sayıda aparat imkanı bulunur. Hassa fotoğraf çekimlerinde de bu makineleri güvenle tercih edebilirsiniz.

Kompakt Fotoğraf Makinesi ve DSLR Farkı

En sık merak edilen hususlardan biri DSLR kompakt farkı oluyor. DSLR makinalarda bulunan lensler değiştirilebilir. Kompakt makinelerdeki lensler ise sabittir. Ayrıca kompakt makinelerde sensör boyutları küçüktür ve ışığa olan duyarlılığı diğerlerine göre daha azdır. DSLR makineler ise düşük ışıkta dahi çekim yapabilir.

DSLR makineler ağırdır ve büyüktür. Kompakt olanlar hafiftir ve cebe bile sığabilecek kadar küçüktür. Bununla birlikte kompakt makinelerde çekim ayarları otomatik programlanmış olurken DSLR makinelerde manüel olarak ayarlamalar yapılabilir. DSLR makineye flaş takılabilir ancak kompakt makinelerin büyük bölümüne flaş takılamaz.

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

DSLR makineler, fotoğrafçılık alanında profesyonelleşmek isteyenlerin seçimi olurken kompakt makineler pratik şekilde çekim yapmak isteyenlerin tercihidir. Son olarak DSLR makinelerin 800 ya da 1000 ISO’ya kadar çıkabildiğini söyleyebiliriz. Kompakt makinelerde ise ISO değeri genellikle 400’e kadar çıkar.

Aynasız Fotoğraf Makinesi ve DSLR Farkı

DSLR makinelerde kilit bir bileşen olan yansıtma aynası vardır. Aynasız olan makinelerde ise adından da anlayabileceğiniz gibi bu bileşen bulunmaz ve bu da aynasız ve DSLR farkı olarak ilk sırada yer alır. DSLR makinalarda bulunan ayna, ışığı optik vizöre aktarma görevini yerine getirir. Aynasız olan fotoğraf makinelerinde ise optik vizör bileşeni bulunmaz.

Aynasız olan bir fotoğraf makinesinde vizörden baktığınızda çekeceğiniz görüntüyü görebilirsiniz. Böylelikle olası bir hatayı çekimden önce düzeltme şansınız olur. Yani aynasız fotoğraf makinesi ile kusursuz çekimler yapılabilir. Fakat DSLR makineler ile barındırdığı bileşenler açısından arada büyük farklar vardır.

SLR ve DSLR Fotoğraf Makinesi Farkı

Fotoğrafçılığa ilgi duyanların bir diğer gündemi de DSLR ve SLR farkı oluyor. SLR makineler Single Lens Refleks olarak tanımlanır. Objektifi değiştirilebilen ve filmli olan makinalardır. DSLR makineler ise Digital Single Lens Refleks olarak tanımlanır ve bu fotoğraf makinelerinin de lensleri değiştirilebilir. Ancak içerisine film takılması gerekmez çünkü bu makineler dijitaldir.

DSLR makineler ile çekilen görüntüler makinanın hafıza kartına aktarılır. Dolayısıyla SLR ile kıyaslandığında çok daha profesyonel makineler olduğunu söyleyebiliriz. Elbette tahmin edebileceğiniz gibi DSLR makineler diğerleri ile kıyaslandığında çok daha pratiktir. Daha fazla sayıda fotoğraf çekerek hafıza kartına aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

DSLR makineler ile çektiğiniz fotoğraf karelerini anlık izleme şansına sahip olursunuz. Ancak SLR bir makine kullanıyorsanız bu mümkün değildir. Kareleri görmek için filmi tab ettirmeniz gerekir. DSLR makinelerde fotoğrafların harici bir dijital ortamda saklanmasının mümkün olduğunu da eklemek gerekir. Bir SD kart kapasiteleri vardır ve SLR makinelerde kapasite sadece filmin sunduğu kadardır.

Pek çok DSLR fotoğraf makinesinin video çekim şansı sunduğunu da bilmeyenler için ekleyelim. SLR makinelerde bu imkan bulunmaz. En kaliteli ve en kullanışlı fotoğraf makinesi modellerini online sipariş sitemizde bulabilirsiniz.

Etiketler: Blog Yazısı
Şubat 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı