Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

Türkiye’de drone kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve buna bağlı olarak da drone pilotluğu nedir ya da ehliyet almak gerekli mi gibi sorular da gündeme geliyor. Elbette insansız hava araçları sadece hobi amaçlı olarak kullanılmıyor. Tarımsal faaliyetlerden haritalama ve kargolama faaliyetlerine kadar pek çok alanda drone çeşitlerinin kullanıldığını söyleyebiliriz. Drone kullanımına dair merak edilen soruların yanıtlarını bu içerikte bulabilirsiniz.

Drone Ehliyeti Nereden Alınır?

Eğer drone pilotu olmak istiyorsanız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üzerinden ya da bu kurum tarafından yetki verilmiş olan kuruluşlar üzerinden eğitim alınması gerekiyor. Belirli bir eğitim sürecine katılmanız ve sonrasında düzenlenen sınavı da başarıyla geçmeniz isteniz. Bu durumda İHA ehliyeti ya da halk arasında daha sık kullanılan tabiri ile drone ehliyeti alabilirsiniz. Eğer yetki verilmiş bir kuruluştan eğitim almayı düşünüyorsanız verilecek sertifikanın MEB ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Dileyen herkesin bu eğitimlere katılması mümkündür. Yaş şartına uygun olmanız söz konusu eğitim sürecine katılmak için başvuru yapabilmeniz adına yeterli oluyor. Ancak eğitim sonrasında ehliyet sorgulamasının kolluk kuvvetleri tarafından yapıldığı bilgisini de ekleyelim. Eğitim almadan ve drone ehliyetiniz olmadan drone kullanmanız durumunda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Drone Ehliyet Çeşitleri Neler?

Genel olarak drone ehliyet çeşitlerini 3 farklı grupta ele alabiliriz.

İHA 0 Ehliyetleri

500 gram ile 4 kg arasında olan drone çeşitleri için iha0 ehliyet almanız yeterli olacaktır. Bu eğitimi alabilmeniz ve İHA 0 ehliyetine sahip olmanız için en az 12 yaşında olmanız gerekiyor.

İHA 1 Ehliyetleri

Eğer kullanmak istediğiniz drone modeli 4 kg ile 25 kg arasındaysa iha1 ehliyet almalısınız. Bu drone ehliyet çeşidi için yaş sınırının 15 olduğunu ekleyelim.

İHA 2 ve İHA 3 Ehliyetleri

İHA 2 ve İHA 3 drone pilotu olmak isteyenler, 25 kg ile 150 kg arasında drone çeşitlerini kullananlardır. Aynı zamanda 150 kg üzerinde drone kullananlar da bu ehliyeti almalıdır.

Drone Ehliyeti için Eğitimleri Kapsamı ve Süresi

Öncelikle iha pilotluğu eğitimi kapsamının ikiye ayrıldığını belirtelim. Bunlar; teorik ve pratik eğitimdir. Eğitimler uygulamalı olarak verildiğinden daha önce drone uçuşu yapma konusunda tecrübeli olma koşulu aranmaz. Eğitimlerin sonunda uygulamalı olarak tek başınıza başarılı bir uçuş yapabilmeniz istenir. 3 boyutlu düşünme yetisi, havacılık temaları ve uçuş ile insan güvenliği gibi alanların yanı sıra uçuş kuralları konusunda da drone pilotu eğitimi bilgilerine sahip olursunuz. Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de eğitimlere devam zorunluluğu konusudur. Elbette devam zorunluluğu var ve hatta bu eğitimde devam zorunluluğuna büyük bir önem verildiğini de eklemek gerekir. Belirli bir süre eğitime katılmamanız durumunda kursa yeni baştan başlamanız gerekebilir.

Drone Ehliyeti almak Drone Uçurmak İçin Yeterli mi?

İlk olarak drone pilotluğu için eğitim almanız ve ehliyet sahibi olmanız gerekir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden kaydınızı yaptırarak ehliyetini almanız durumunda İHA 0 ve İHA 1 drone kullanımı mümkün olur. Diğer İHA ehliyet çeşitlerine sahip olanlar da dahil olmak üzere tüm drone ehliyet çeşitlerine sahip olanların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İHA Kayıt Sistemi’ne üye olmaları gerekir.

Siteye tıkladığınızda İHA Pilot Kayıt Başvuru Ekranı bölümüne tıklayın. Açılan sayfada sizden bazı belgeleri yüklemeniz istenecek. Bu belgeleri sisteme yükleme işlemini tamamlamalısınız. Ardından onay işlemine geçilebilir. Sizden istenen belgeler ise şöyle:

  • Vesikalık fotoğraf
  • Eğitim ve sınav sonucunda aldığınız drone ehliyeti
  • B sınıfı sürücü olur sağlık raporu

Adli sicil kaydının ise sistemden otomatik olarak sorgulandığı bilgisini de aktaralım.

Drone Ehliyet ve Eğitim Ücretleri

Hangi ehliyet türü için drone pilotluğu eğitimi aldığınız, hangi kurum ya da kuruluşu tercih ettiğiniz gibi hususlara bağlı olarak ehliyet ücretleri değişiyor. Geçtiğimiz yıl İHA 1 eğitimi için talep edilen ücretler 500 TL ile 1500 TL arasındaydı. İHA 2 ve İHA 3 kursları için de 3500 TL ile 16.000 TL arasında değişen bir bütçe ayırmak gerekiyordu. 2023 drone ehliyet fiyatları hakkında fikir sahibi olmak için bu bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz. Bazı kuruluşlar hobi amaçlı drone kullanıcılarına ücretsiz eğitim de verebiliyor.

Etiketler: Blog Yazısı
Haziran 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı