Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Manzara, yaban hayatı, doğasında olan hayvanlar ya da bitkiler gibi doğanın obje olarak kullanıldığı fotoğraf çekimleri, doğa fotoğrafçılığı nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Çok uzun yıllardır en popüler fotoğrafçılık alanlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Doğa fotoğrafçılığının en önemli özelliklerinden biri de belge niteliğinde kullanılabiliyor olmasıdır.

Belgesel fotoğrafçılığı usullerine uygun çekimler yapılması, usullere göre kayıt altına alınması, yapılan çekimlerin flora ve fauna tespit çalışmalarında görüntü belge niteliği taşımasını da sağlıyor.

Doğa Fotoğrafçılığı Nasıl Olunur?

İlk doğa fotoğrafçılığı örnekleri 1905 yılına ait ve bu fotoğraflar George Shira tarafından çekilen geyik fotoğraflarıdır. National Geographic dergisi 1 yıl sonra bu fotoğrafları yayınladı ve çalışmalar büyük ses getirince doğa fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkta yeni bir dal olarak yerini aldı. Doğa fotoğrafçısı olmak için iyi bir araştırmacı olmak ve doğada uzun süre zaman geçirmek gerekiyor. Görüntü almak için gideceğiniz yeri önceden araştırmalısınız. Bu sayede nelerle karşılaşacağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi ve ekipmanlarınızı korumak için hava koşullarını da öğrenmeli ve gerekli tedbirleri almalısınız. Tripod kullanımı önemlidir. Düşük objektif hızı, ISO ve alan derinliği elde etmek için tripod kullanımına ihtiyacınız olur.

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Uygun bir kamera kullanımı da önem taşıyor ve başlangıç aşamasında amatör bir dijital kamera da tercih edilebilir. Ancak objektifte mutlaka görüntü sabitleme ve otomatik odak özellikleri olmalıdır. Gerekli ekipmanları temin ettikten sonra doğada size çarpıcı gelen fotoğrafları çekmeye başlayarak bu alanda deneyim kazanmaya başlayabilirsiniz.

Doğa Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Kurallar hakkında bilgi sahibi olmak, doğa fotoğrafları nasıl çekilir sorusunun yanıtını her yönüyle öğrenmenizi sağlar. Öncelikle düşük ISO kullanmanız gerekiyor. Doğa fotoğrafçılığında yüksek ISO kullanımı derinliğin azalmasına neden olur. ISO 100 ya da ISO 200 kullanmaya dikkat edin. Diyafram değerlerini doğru ayarlamanız da önemli çünkü manzara fotoğraflarında geniş bir alanın net çıkması zordur. Bunu ancak yüksek diyafram değeri kullanarak başarabilirsiniz. Lenslerin yüksek performanslı olması da önemli ve en iyi sonucu almak için hangi objektifleri kullanmanız gerektiğini keşfetmeniz lazım…

Önem taşıyan bir diğer detay da doğru odak noktasıdır. Çok sayıda objenin olduğu karelerde bir bütüne odaklanmak gerekiyor. Çok sayıda farklı makine modeli ile doğa fotoğrafları çekilebilir. Ancak her fotoğraf makinesi ile çekilemeyeceğini de bilmek gerekir.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Uygun Kamera ve Lens

Tahmin edebileceğiniz gibi doğa fotoğrafçısı olmak doğru ekipmanları kullanmayı da zorunlu kılıyor. Bu çekimler için kullanabileceğiniz ayarlamaları size sunan ekipmanlara yönelmeniz gerekir. Örneğin hayvan çekimleri yapmak istiyorsanız telefoto lens çeşitlerini kullanmanız en doğru tercih olacaktır. Işığın kontrolünü yapabilmek için de grad filtrelere ya da polarize filtrelere ihtiyacınız olabilir.

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Yüksek performanslı bir fotoğraf makinesi seçimi yapmanız ise oldukça mühim! Doğa fotoğrafçılığı kapsamında hayvan çekimleri de yapmak isteyebilirsiniz. Hareketli nesnelerin net bir şekilde görüntülenmesi için netlemenin de pratik şekilde yapılabildiği bir fotoğraf makinesini tercih edin. Farklı lens çeşitleri ile uyumlu olması da fotoğraf makinesi seçiminde dikkat etmeniz gereken özelliklerden biridir.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Kamera

Oldukça geniş bir segment karşınıza çıkacak çünkü doğa fotoğrafçılığı için kamera seçimi yaparken çok fazla spesifik özellik arayışına girmeniz gerekmiyor. Öncelikle iki farklı seçeneğiniz olduğunu belirtelim. Bunlardan ilki aynasız fotoğraf makinesi modelleridir. Bir diğer seçeneğiniz de DSLR fotoğraf makineleri olacak. Hem giriş seviye hem de profesyonel seviye DSLR fotoğraf makineleri ile doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.

Vahşi doğa fotoğrafçılığı ise çok daha yüksek bir performansı gerekli kıldığından amacınız bu fotoğrafçılık dalıysa profesyonel bir DSLR fotoğraf makinesi seçimi yapmanız olacak. Elbette hareketli objelerin net bir şekilde görüntülenmesi konusunda sizi zorlamayacak kalitede bir lens seçimi yapmanız da büyük önem taşıyor.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Lens

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

En önemli hususun doğa fotoğrafçılığı için lens seçimi olduğunu belirtmekle başlayalım. Bu noktada doğa fotoğrafçılığı için kit lensleri tercih edebilirsiniz. Geniş açılı manzara fotoğraflarının çekiminde çok sık kullanılan kit lensler başlangıç aşamasında ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar. Zoom lensler ya da geniş açılı lensler de doğa fotoğrafları için en ideal seçeneklerdir.

Seçkin markalar tarafından geliştirilen doğa fotoğrafçılığına uygun fotoğraf makinesi ve lens modellerini online sipariş sitemizden temin edin. Markalar tarafından sunulan garanti kapsamında satın alma işleminizi yapabilirsiniz.

Etiketler: Blog Yazısı
Şubat 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı