Bokeh Nedir?

Bokeh nedir?

Japonca bir sözcükten türetilen bokeh en net tabiri ile “bulanık” ya da “belirsiz” anlamına gelir. Fotoğrafçılıkta yükselen bir trende dönüşen bokeh, arka planın bulanık olması ve bu sayede fotoğrafa daha estetik bir görünüm kazandırılması amacıyla tercih edilir. Aynı zamanda arka planın bulanıklığı, nesnenin daha net ve çarpıcı bir görünüm kazanmasını da sağlar. Fotoğrafa sanatsal bir hava katmakla birlikte derinlik de kazandıran bir efekttir.

Bokeh Türleri

Genel olarak bokeh türleri 2’ye ayrılır. Bunlar; yumuşak ve sert bokeh olarak adlandırılır. Yumuşak ve sert bokeh efekti ise objektifin diyafram yapısıyla ilgilidir.

Yumuşak bokeh

Diyaframdaki bıçak sayısı ve bıçak şekli, bu etkinin yumuşaklık seviyesinde belirleyici olur. 9 diyafram bıçağına sahip bir lensin kullanılması durumunda yumuşak bir etki elde edilir. Yumuşak bokeh etkisinde bulanıklık keskin olmayan kenar hatlarına sahiptir ve dairesel bir hat çizer.

Sert Bokeh

Sert bokeh efektinde ise arka planın bulanıklık seviyesi çok daha fazladır. Bu nedenle nesnenin daha fazla ön plana çıktığı söylenebilir. Hatlar oldukça keskindir ve nettir.

Bokeh Etkisi Nasıl Oluşturulur?

Siz de bokeh efekti oluşturmak için bazı unsurlara dikkat etmelisiniz. Uygulayabileceğiniz yöntemlere dair çeşitli örnekler verebiliriz.

                                                                                                                                                                                                                                     
Düşük F Sayısı Kullanın             

Lensin diyafram açıklığını düşürmeniz durumunda bu efekti kullanabilirsiniz. Düşük F değeri, arka planın bulanıklaşmasını sağlar. Ancak bunun için f/1.4, f/1.8 gibi değerleri tercih etmeniz gerekir.

            
Odak Noktasını Belirleyin             

Bokeh efektinin uygulanabilmesi için bir odak noktası belirlemeniz gerekiyor. Odak noktasında yer alan ana öğeyi netleştirin ve diğer unsurların da bulanık olmasını sağlayın.

            
Geniş Açılı Lens Kullanın             

Bu etki için geniş açılı lens çeşitlerini kullanmak da uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Çünkü lenslerin geniş açılı olması daha düşük odak uzaklığına sahip olması anlamına gelir.

            
Işık Oranı Önemli             

Işık koşulları, bokeh efektinin elde edilmesinde önemli bir faktördür. Bu efektin aydınlık alanlarda daha fazla belli olduğunu unutmayın. Dolayısıyla yeterli oranda ışık alan açık hava çekimleri ya da iyi aydınlatılmış ortamları seçin.

            
Arka Plan Uzak Olmalı             

Arka plana yakın bir ana nesne olması durumunda bu etkiyi yaratmanız zordur. Bu nedenle arka planın odak noktasından uzak olması gerekir.

            

Bokeh İçin İdeal Lensler

Canon RF 85mm f / 2 Macro IS STM Lens

Bokeh etkisi için rahatlıkla kullanılabilecek lenslerin başında Canon RF 85mm f / 2 Macro IS STM Lens modeli geliyor. Bu lens, özellikle portre fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için uygundur. Yumuşak ve sert bokeh efektinin kolayca elde edilmesini sağlar.

Canon RF 35mm f/1.8 IS STM Macro Lens

Canon tarafından geliştirilen Canon RF 35mm f/1.8 IS STM Macro Lens modeli se bokeh efekti için gayet uygundur. Makro büyütme sistemini destekleyen bu lens modeli pek çok farklı çekim tekniğinde kullanılabilir.

Nikon Z 24-200mm f / 4-6.3 VR Lens

Bokeh etkisi için tercih edebileceğiniz Nikon Z 24-200mm f / 4-6.3 VR Lens modeli, son derece geniş açılı olması sayesinde bu efektin rahatça uygulanmasını sağlar.

Bokeh Fotoğrafçılığında Yaratıcı Fikirler

Portre fotoğrafçılığında bokeh etkisinden sıklıkla faydalanılır. Modelin yüzünü ve ifadesini vurgulamak amacıyla tercih edilir. Arka plan bulanıklaştıkça model da daha fazla ön plana çıkar. Bu nedenle portre fotoğrafçılığının olmazsa olmazları arasında bokeh efektinin olduğunu söyleyebiliriz.

Makro fotoğrafçılıkta da bu efekt kullanılır. Küçük olan nesnelerin bazı detaylarının vurgulanması için arka planın bulanık olmasına ihtiyaç duyulur. Bu efekt sayesinde arka plan ile küçük nesnenin birbirinden gayet kolay ayırt edilmesi sağlanır. Makro lens kullanılarak bokeh etkisinin rahatlıkla fotoğrafa kazandırılması mümkün olur.

Doğa ve peyzaj fotoğrafçılığında da bokeh etkisi tercih edilebiliyor. Arka planın bulanıklaşması sayesinde fotoğrafı çekilen nesnenin ya da hayvanın daha fazla dikkat çekmesi sağlanıyor. Hem görüntü hem de hareketin vurgulanması mümkün oluyor.

Etiketler: Blog yazısı
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı