Amfi Nedir?

Amfi Nedir?

Amfiler genel olarak sesi yükseltmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Temel olarak zayıf olan akım sinyalinin yüksek sinyale çevirmesi için tasarlanan ürün çeşitleri çoğunlukla müzik sektöründe karşımıza çıkıyor. Oysa çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğu da bilinmelidir. Akım sinyalini güçlendirerek tasarıma kazandırılan hoparlöre ileten bu ürünler daha güçlü bir ses elde etmeyi sağlar. Sonuç olarak amplifikatör ne demek sorusuna en genel şekli ile yükselteç yanıtını verebiliriz.

Amfi Nasıl Kullanılır?

Genellikle amfi ne demek konusunun sadece gitar amfisi ile ilgili olduğu düşünülür. Oysa elektronik cihazların büyük bölümünde amfi bulunuyor. Televizyonlar, sinema sistemleri ve hatta kullandığınız akıllı telefonlarda dahi bu ürünler mevcuttur. Amfi kullanımı için jakın bir ucunu gitara takmalısınız. Diğer ucunu da amfinin “input” yazan girişine takmanız yeterli olacaktır. Amfideki ayarları kendi istekleriniz doğrultusunda yapabilirsiniz.

Amfinin Tarihi

Amfinin geçmişi aslında 1920’li yıllara dayanıyor. Ancak o dönemde horn hoparlör sistemleri kullanılıyordu ve bunlar ilk amfiler olarak kabul edilir. 1927 yılında ise müzisyenlerin kullanımı için daha küçük amfi modelleri geliştirildi. Hızlı bir gelişim süreci yaşayan amfiler günümüzde çok daha kompakt bir yapıya kavuştu.

Amfi Kullanım Alanları

Sahneler amfi ne işe yarar sorusunun en yaygın yanıtıdır. Tüm sahne gösterilerinde sesin daha yüksek çıkması için amfi çeşitleri genellikle kullanılır. Aynı zamanda organizasyonlar da anfi ne işe yarar sorusunun bir diğer yanıtı oluyor. Geniş kitlelere herhangi bir sesin ulaştırılması gerekiyorsa bu alanlar amfinin kullanım alanları olarak düşünülebilir.

Amfi Çeşitleri Nelerdir?

Eğer amfi nedir konusunu daha iyi anlamak istiyorsanız amfi dünyasına daha yakından bakmanız gerekir. Bunun için de öncelikle amfi çeşitlerine göz atmanızı öneririz. Günümüzde en çok kullanılan amfi çeşitlerine dair birkaç bilgiyi sizlerle paylaşalım.

Lambalı Amfi Nedir?

Tüplü amfi olarak da adlandırılan lambalı amfiler, amplifikatör nedir araştırması yapanların karşısına en sık çıkan modeller olabilir. Özellikle 2000’li yıllara kadar çok uzun süre popülerliğini korumayı başaran bu tasarımlar bu tarihlerden sonra yerini günümüzde daha popüler olan modellere bırakmaya başladı. Ancak halen pek çok alanda kullanılmaya devam edildiğini de eklemeliyiz. Halen kullanılıyor olmalarının nedeni ise ses kalitelerinin gayet yüksek olması ve aynı zamanda çok daha doğal bir ses sunabilmesidir.

Dijital Amfiler

Kuşkusuz günümüz koşullarında en çok tercih edilen amfi türünün dijital amfiler olduğunu belirtmek mümkündür. Özellikle bu ürünlere yönelenler dijital amfiler ile lambalı amfileri kıyaslıyor. Bu kıyaslama neticesinde dijital amfilerin bakım ihtiyacının çok daha az olduğu sonucuna varılıyor. Transistörler ve aynı zamanda entegreler ile geliştirilmiş olmaları ise çok sayıda efekti bünyelerinde barındırıyor olmalarını beraberinde getiriyor. Dijital amfiler artı farklı ebat seçenekleri de sunuyor. Küçük ya da büyük ebatlarda bulmanın gayet kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Hibrit Amfiler

Hibrit amfiler ise preamp katı dijital üretilen modellerdir. Bu gücü de lambalı devreye iletir ve bu çalışma sistemine sahiptir. Pek çok amfi çeşidinden daha farklı bir çalışma prensibine sahip olduklarını söyleyebiliriz. Sektörde adından söz ettiren markaların amfi çeşitleri arasında hibrit amfi çeşitleri de bulunuyor.

Modellemeli Dijital Amfiler

Amfi üretimi yapan firmalar son yıllarda modellemeli dijital amfi üretimine de ağırlık vermeye başladı. Bu nedenle üretimin son dönemde ciddi düzeyde arttığını söyleyebiliriz. Bu amfi çeşitleri içerisinde entegreli devreler olan ve bu sayede pek çok efekt sunabilen modellerdir. Modellemelerle farklı tonlar almayı sağlar. Kullanıcılar kendi isteklerine bağlı olarak farklı tonları da modelleyerek kaydedebilme imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda pek çok yeni teknolojiyi de bünyelerinde barındıklarından söz etmeliyiz. USB bağlantısı, akıllı telefon girişleri gibi özellikler bunlara örnek gösterilebilir.

Etiketler: amfi
Haziran 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı